Met Fantasieverhalen – Rijk van Ridders, Piraten en Asema’s heeft de jonge Surinaamse schrijver Reza Madhar een kleurrijke bundel neergezet waarin fantasie, avontuur en cultuur op unieke wijze samenkomen. Het boek, dat inmiddels in enkele school- en buurtbibliotheken is opgenomen, daagt kinderen uit om hun verbeelding los te laten én verhalen te creëren met een Surinaamse invalshoek.
Madhar bracht het boek ruim twee jaar geleden uit, en werkt momenteel aan een vervolg. “Niet iedereen is een geboren schrijver, maar er zijn genoeg kinderen die dol zijn op fantasiewerelden,” stelt hij. Zijn missie is om jonge lezers te inspireren, juist in een tijd waarin zij dagelijks overspoeld worden met prikkels van sociale media en YouTube. “We moeten beter begrijpen wat kinderen interessant vinden om te lezen en daar op inspelen.”
In zijn bundel laat Madhar kinderen kennismaken met klassieke fantasiefiguren zoals ridders en piraten, maar hij voegt daar ook lokale elementen aan toe. “Die westerse elementen zijn spannend voor kinderen, maar ik wil hen ook uitdagen om verhalen te schrijven binnen een Surinaamse context.” Zo ontstaat in het boek een verrassende botsing tussen elven en bakru’s, en worden asema’s met zwaarden geconfronteerd.
De inspiratie voor het boek komt volgens Madhar voort uit observaties van kinderen die niet alleen graag lezen, maar ook zelf verhalen willen bedenken. “In dit boek laat ik hen zien dat hun fantasie werkelijkheid kan worden,” zegt hij. Aangemoedigd door schrijfster Ismene Krishnadath, koos hij ervoor om het boek ook zelf te illustreren. “Ik had verschillende concepten laten zien. Eén daarvan was het idee van elven versus bakru’s – dat sloeg aan.”
Hoewel Fantasieverhalen vooral gericht is op jonge kinderen, geeft Madhar aan dat zijn personages met ieder volgend boek een beetje ouder worden. Op die manier wil hij ook de groei van zijn lezers weerspiegelen.
Voor Madhar is lezen meer dan toegang hebben tot boeken. “Er is vaak een gebrek aan motivatie bij kinderen. Er wordt van hen verwacht dat ze zware of typisch Surinaamse literatuur lezen, maar dat schrikt af. Lezen moet ook ontspannend zijn, het moet plezier brengen.”
Met zijn werk wil Madhar laten zien dat fantasieverhalen ook binnen de Surinaamse kinderliteratuur een plek verdienen – niet als uitzondering, maar als volwaardige vorm van expressie en verbeelding.