De wisselkoersen voor vreemde valuta blijven stijgen. Vandaag wordt de euro bij sommige cambio’s al verkocht voor SRD 41. Voor de Amerikaanse dollar ligt de verkoopkoers momenteel rond de SRD 38. De scherpe stijging van de koersen weerspiegelt de aanhoudende druk op de Surinaamse munt en de onzekerheid op de valutamarkt.
De officiële wisselkoers voor de euro, zoals vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), bedraagt vandaag SRD 42,75. Daarmee is er een relatief kleine marge tussen de commerciële en de officiële koers.
Volgens minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, ligt een van de oorzaken in het teruggelopen aanbod van vreemde valuta. “Sinds het laatste kwartaal van 2024 zijn de maandelijkse bedragen flink gekelderd,” verklaarde hij. De repatriatie van 35 procent van de exportopbrengsten heeft volgens de bewindsman niet het gewenste effect gehad. “Wanneer die gelden op een Surinaamse bankrekening worden gestort, draagt dit bij aan de stabiliteit,” benadrukte hij.
Ook de recente obligatielening van Staatsolie heeft volgens de minister extra druk gezet op de valutamarkt. Daarnaast speelt de politieke onzekerheid in aanloop naar de verkiezingen van 2025 een rol. “Verkiezingstijd zorgt altijd voor beweging in de koersontwikkeling,” aldus Raghoebarsing.
De bewindsman kondigde vorige week aan dat er maatregelen getroffen zullen worden om de situatie te stabiliseren. Zo zal de repatriatie van exportopbrengsten naar Suriname weer actief worden opgepakt. “De gelden mogen op de lokale rekeningen van exporteurs staan, dit vormt geen probleem,” zei Raghoebarsing, die daarmee hoopt het vertrouwen in de SRD deels te herstellen.
Ondertussen merken consumenten en ondernemers dagelijks de gevolgen van de stijgende wisselkoersen. Importprijzen blijven stijgen en de koopkracht van de gemiddelde burger neemt verder af. Economen pleiten voor diepgaandere hervormingen om de druk op de munt structureel te verlichten.