Internist-nefroloog Subhash Goerdat heeft stevig uitgehaald naar minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, naar aanleiding van uitspraken van de bewindsman in een interview met TBN op 3 april 2025. Volgens Goerdat is de kloof tussen het gevoerde beleid en de dagelijkse realiteit in de gezondheidszorg groter dan ooit.
“Het is zorgwekkend wanneer behaalde infrastructurele ‘verworvenheden’ als successen worden gepresenteerd, terwijl de samenleving de effecten daarvan nauwelijks voelt,” stelt hij. “Als de impact werkelijk merkbaar zou zijn, zou de zorg vandaag niet op z’n kop staan.”
Goerdat betwist de beeldvorming die minister Ramadhin schetst en roept op tot meer eerlijkheid over de staat van de sector. “Een simpele Google-zoekopdracht op ‘gezondheidszorg in Suriname’ toont al aan dat het beleid tekortschiet. De minister lijkt te vergeten dat híj aan het roer staat, niet ik.”
Hoewel hij begrip toont voor de verdedigingshouding van een zittende minister, plaatst hij een kritische kanttekening: heeft dat beleid geleid tot daadwerkelijke verbetering in het leven van mensen? “Als je pas na vijf jaar structureel met zorgprofessionals in gesprek gaat, terwijl hun vertrek al jarenlang voelbaar is, dan spreken we eerder van grove nalatigheid dan van vooruitgang.”
Ramadhin wees in zijn interview op het chronisch tekort aan financiële middelen als grote uitdaging, maar volgens Goerdat is dat juist een symptoom van het echte probleem: het gebrek aan politieke wil. “Wanneer je als minister vraagt ‘waar moet het geld vandaan komen?’, zeg je eigenlijk dat zorg geen prioriteit is. Het is als een vader die zegt dat er geen geld is voor eten of medicijnen, terwijl er een dure auto voor de deur staat. Dan is het een kwestie van verkeerde keuzes.”
De arts, die namens de ABOP kandidaat is voor de komende verkiezingen, vindt het onterecht dat de minister in aanloop naar die verkiezingen publiekelijk kritiek uit op een coalitiepartner. “De ABOP heeft in deze regeerperiode geen leiding gehad over het zorgbeleid. Dat lag vijf jaar lang bij minister Ramadhin.”
Goerdat wijst ook op structurele tekortkomingen, zoals blootgelegd in het Rekenkamerverslag 2024. Daaruit blijkt dat slechts 28 procent van het begrotingsbudget van het ministerie van Volksgezondheid werd gerealiseerd. Van de begrote SRD 162,8 miljoen aan leningsmiddelen, werd slechts 7 procent benut.
“Als meer dan twee derde van je middelen onbenut blijft, kun je onmogelijk duurzame verbeteringen realiseren in een sector die snakt naar versterking. Dit is geen technisch detail, maar een pijnlijk symptoom van falend beleid.” Als oplossing presenteert Goerdat een aantal speerpunten, waaronder: herziening van wet- en regelgeving, institutionele versterking, zorgfinanciering veiligstellen, betere beleidsplanning op basis van data, en structurele waardering van zorgprofessionals.
Daarnaast roept hij op tot meer samenwerking en respect binnen de coalitie. “Als een toekomstige samenwerking tussen ABOP en VHP mogelijk is, dan moeten we nu al verantwoordelijkheid nemen en elkaar niet publiekelijk onderuit halen.”
Over beschuldigingen aan het adres van zijn ‘politiek adviseur’ en vermeend gebrek aan ethiek, is Goerdat duidelijk: “Mijn politiek adviseur is het volk. Wat mensen op straat, in wachtkamers en op afdelingen voelen, dát bepaalt mijn richting. De minister toont juist een gebrek aan ethiek door de verantwoordelijkheid voor zijn eigen beleid af te schuiven.”
Tot besluit benadrukt hij dat zijn reactie geen persoonlijke aanval is, maar een inhoudelijke oproep. “Geen politieke spelletjes, maar reflectie op basis van feiten, ervaring en verantwoordelijkheidsgevoel. Alleen dan komt er écht verbetering in de zorg – en dáár gaat het uiteindelijk om.”