De oudste middelbare school van ons land, de Algemene Middelbare School (AMS), moet dringend worden gerenoveerd. De school verkeert al jaren in een bouwvallige staat. Zo zijn er kapotte deuren bij de lokalen, het plafond is beschadigd en delen van het gebouw moeten worden vervangen. Ook is een nieuwe verfbeurt hard nodig. De school, die vele prominente personen heeft voortgebracht, oogt momenteel als een verlaten kamp. Al jarenlang verkeert het gebouw in deze verwaarloosde staat.
“We hebben bedrijven benaderd om te helpen met de renovatie, maar het blijft bij toezeggingen. Er zijn wel mensen komen kijken, maar daar is het ook bij gebleven. Minister van Onderwijs, Henry Ori, had ons vorig jaar beloofd dat de school opgeknapt zou worden. Er zijn zelfs aannemers gestuurd die ter plaatse zijn geweest en er zou een aanbesteding plaatsvinden. Maar verder is er niets gebeurd,” zegt Mireille Cairo-Haagstam, directeur van de AMS, aan Suriname Herald.
Nu de school zich in de steek gelaten voelt, gaat zij zelf proberen middelen te verzamelen. Dit wil men doen via een GoFundMe-actie of een telethon in het kader van het 75-jarig bestaan, om zo de renovatie zelf ter hand te nemen. “We zijn nog in overleg of het een GoFundMe of een telethon wordt. Afgelopen maand hebben we al een wandelloop georganiseerd. We denken ook aan een bingo-avond. We kijken wat mogelijk is, zodat de school zelf een bijdrage kan leveren,” aldus Cairo-Haagstam.
De oudste middelbare school van het land viert binnenkort haar 75-jarig jubileum. De AMS heeft belangrijke figuren voortgebracht in de Surinaamse samenleving.
“75 jaar is niet niets. Deze school heeft haar stempel gedrukt, vooral als we denken aan wijlen vicepresident Pretaap Radhakishun, president Ronald Venetiaan en ook de huidige president Santokhi is een product van de AMS,” benadrukt Cairo-Haagstam. Venetiaan was niet alleen leerling van de AMS, maar ook docent en directeur.
Er zijn daarnaast nog veel meer gevestigde namen in de samenleving die op deze school hebben gezeten of er als docent aan verbonden zijn geweest.
Over de feestelijkheden kan nog weinig worden gezegd, omdat de feestcommissie nog aan het brainstormen is over de invulling. “We hadden een receptie gepland, maar sponsors hebben lang op zich laten wachten. Pas nu hebben we enkele toezeggingen binnen. Het feest zal dus niet meer op 3 april plaatsvinden, maar waarschijnlijk daarna,” voegt de AMS-directeur toe.