De voormalige directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname, Rudolf Elias, die tevens bauxietkenner is, betreurt het dat de bauxietdeskundigen in Suriname niet zijn geraadpleegd over de Chinalco-deal voor de ontginning van het erts in het Bakhuysgebied. Met deze experts had de regering van gedachten kunnen wisselen over wat precies gedaan zou moeten worden in het belang van het land.
Wat Elias persoonlijk bevreemd, is het feit dat Suriname bauxiet zal exporteren, terwijl er juist gewerkt zou moeten worden aan het opzetten van een integrale industrie om meer te verdienen aan het eindproduct. Elias is ervan overtuigd dat als het land wil onderhandelen met een multinational, kennis en expertise moeten worden ingekocht om de best mogelijke deal te sluiten.
In gesprek met Stanvaste Radio zegt de oud-Staatsolie-topman dat hij met experts en organisaties heeft gesproken en dat zij allemaal tegen de deal zijn. Niet omdat er een deal wordt gesloten, maar vanwege de manier waarop deze overeenkomst tot stand is gekomen. De olie- en bauxietdeskundige zegt erop te vertrouwen dat de politiek een besluit neemt waarbij het belang van het volk vooropstaat. Hij zal zich intussen blijven inzetten voor een betere deal en hoopt dat beleidsmakers daar rekening mee houden.
Volgens Elias moeten de bezwaren van betrokken actoren serieus worden genomen. Dit betekent volgens hem dat er geen haast moet worden gemaakt met de uitvoering van een dergelijk plan. De mijnbouwdeskundige roept iedereen op om een duidelijk plan op te stellen voor de toekomst van Suriname, zodat elke burger weet wat hen te wachten staat.