Armoede is de afgelopen 50 jaar drastisch toegenomen. Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), schat dat minstens 90 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft, niet alleen op basis van basisbehoeften, maar ook groeibehoeften. “De mens is per slot van rekening geen mineraal, plant of dier,” aldus Bhikharie.
Hij pleit voor rigoureuze en structurele maatregelen om de armoede te bestrijden en de economie te stimuleren. De PVP stelt onder andere voor om alle belastingen en invoerrechten voor 25 jaar af te schaffen, een belastingvrij en waardevast basisloon in te voeren binnen het concept van waardig werk, gratis onderwijs tot en met de universiteit te bieden, gratis geneeskundige behandelingen en kinderopvang te garanderen en een menswaardige, waardevaste kinderbijslag in te voeren. Daarnaast pleit de partij voor de afschaffing van de governmenttake op benzine.
Met deze maatregelen verwacht de PVP een stimulans voor productie, zelfvoorziening en export. Verder zullen om- en herscholingsmogelijkheden worden uitgebreid, productiebevorderende maatregelen worden genomen en milieuwetten conform internationale regelgeving worden geïmplementeerd. Ook het midden- en kleinbedrijf krijgt een impuls met investeringsprikkels en faciliteiten om een concurrerende economie op te bouwen.
De doos van Pandora
In een interview met Suriname Herald trekt Bhikharie harde conclusies over het politieke systeem van Suriname. Volgens hem heeft 50 jaar slecht bestuur de mentaliteit van zowel politici als de samenleving aangetast, waardoor wantrouwen, ongeloof en wanhoop de overhand hebben gekregen.
“Al zou je heiligen plaatsen in het oude, verdorven politiek-bestuurlijke systeem, dan nog zouden ze de verleiding niet kunnen weerstaan om straffeloos te corrumperen en te stelen,” stelt Bhikharie. Hij vergelijkt het systeem met de Doos van Pandora, waarbij het openstellen ervan leidt tot een stroom van politieke misstappen en onheil. De PVP wil daarom alle politieke misstappen van vorige regeringen strafbaar stellen en structurele veranderingen doorvoeren om verdere corruptie en wanbeleid te voorkomen.
Investeren in werkgelegenheid en innovatie
Volgens Bhikharie moet kunstmatige intelligentie (AI) worden ingezet voor productiviteitsverhoging, productinnovatie en veiligheid. Daarnaast moeten ambtenaren, RR-leden, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Nationale Alliantie voor Technologische en Ondernemerschapsontwikkeling Suriname (NATOS) een actieve rol spelen bij het creëren van werkgelegenheid en economische groei. Speciale instituten voor onderzoek en ontwikkeling moeten bijdragen aan structurele verbeteringen binnen de economie.