John Goedschalk, directeur van Climate Change Advisory Services, is van mening dat de regering een betere deal met Chinalco moet onderhandelen. Behalve de milieueffecten die voortvloeien uit de bauxietactiviteiten, is het financiële belang voor de plaatselijke bewoners en de overheid verwaarloosbaar.
Goedschalk vindt dat het afstaan van een gebied van 280.000 hectare voor 30 jaar aan een multinational onder veel betere voorwaarden moet gebeuren. Hij benadrukt dat allereerst gewerkt moet worden volgens het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC).
Er moet overleg met de plaatselijke bevolking plaatsvinden, en hun zienswijze moet worden meegenomen in het contract met de bauxietgigant Chinalco. Dat er een Memorandum of Understanding is getekend, was volgens Goedschalk al een stap te ver.
In het programma Mmanten Taki via de STVS zei de milieudeskundige dat hij zich aansluit bij andere deskundigen die aangeven dat deze deal vanuit fiscaal perspectief niet in het voordeel van het land is. “Ga terug, pas het aan,” aldus Goedschalk.
Hij zegt niet te veel te willen focussen op wat fout is gegaan, maar is benieuwd naar wat er tussen nu en de verkiezingen gaat gebeuren met betrekking tot deze deal. Niemand is tegen de ontwikkeling van de bauxietsector, maar het gaat om de wijze waarop dit gebeurt.
Goedschalk vraagt zich af of het parlement in actie komt en het belang van het volk centraal stelt. De directeur van Climate Change Advisory Services blijft hopen op de democratie en richt zich daarbij op het parlement. Ook zal zij zich blijven inzetten om de gemeenschap te informeren over deze deal.