Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft uiteraard de verantwoordelijkheid om te zorgen voor schoon drinkwater in het binnenland, en dat proberen we heel goed in te vullen binnen de mogelijkheden die er zijn, zegt John Abidie, hoofd Dienst Watervoorziening bij NH, in gesprek met Suriname Herald. Hij vindt het belangrijk dat bewoners in de dorpen waar waterinstallaties zijn geplaatst, deze moeten waarderen en hun verantwoordelijkheid moeten kennen om goed en zorgvuldig om te gaan met de waterinstallaties.
De watersystemen die worden aangelegd, zijn gebaseerd op rivierwater in Boven-Tapanahony, met uitzondering van de dorpen Godo Olo, waar de grondwaterbron is. “We zijn bezig met een project, het Bosaq Project 2, een project dat samen met de Belgen wordt uitgevoerd. Dit project wordt deels gefinancierd door de overheid uit een lening en deels zijn de middelen geschonken door België.
Er zijn nog dorpen die aan de beurt moeten komen, en we kijken met name naar de dorpen waar er scholen zijn, omdat het belangrijk is dat de scholen voorzien worden van schoon drinkwater,” geeft Abidie aan.
In het Bosaq 2-project gaat het om dertien waterinstallaties die moeten plaatsvinden in zestien dorpen, omdat een paar van de dorpen geclusterd zijn op één installatie. Van dat aantal hebben we al tachtig procent gedaan.
“We zijn nu aan het afronden in de dorpen Gonini, Kiki, Mofu, Man Lobi en Bennanoe, terwijl het Boven-Surinamegebied, de dorpen die in het project zijn opgenomen, al afgerond zijn. De afgelopen week hadden we de ingebruikname van Gunsi, Akwaukonde. Dit dorp zit samen op een clusterinstallatie met Klaaskreek,” legt Abidie uit.
Binnenkort gaat de dienst weer richting Tapanahony om de dorpen zoals Bennanoe, Manlobi, Gonini, Kiki, Mofu, Poeketi en Mainsi in gebruik te nemen voor de waterinstallaties in deze dorpen.