De overheid heeft het plan om een aantal gebouwen in haar bezit af te stoten. Veel van deze gebouwen verkeren al jarenlang in verval, wat erop wijst dat ze niet meer nodig zijn. Tijdens de vergadering van de Raad van Ministers van woensdag 22 januari is een staatsbesluit goedgekeurd om dit plan uit te voeren. In dit staatsbesluit zijn regels en procedures vastgelegd.
Het ministerie van Openbare Werken (OW) en Grond- en Bosbeheer (GBB) zullen samen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Voorheen ontbrak het aan een wettelijk kader, maar dat is nu gecreëerd.
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken verklaarde tijdens een persconferentie na de Regeringsraadvergadering dat het staatsbesluit binnenkort gepubliceerd wordt. Met dit besluit krijgt de overheid de mogelijkheid om na te denken over de toekomst van haar gebouwen. Naast kantoorpanden gaat het ook om woningen en terreinen in staatsbezit.
De minister gaf aan dat de overheid ongeveer 3.500 staatsgebouwen beheert, naast andere eigendommen. Zeker de helft van deze gebouwen kan worden afgestoten omdat ze al jarenlang verwaarloosd zijn.
Volgens Nurmohamed is er inmiddels een visie ontwikkeld om richting professioneel vastgoedbeheer te gaan. Gebouwen zullen echter niet zomaar verkocht worden. Het proces wordt begeleid door deskundigen om alles zorgvuldig uit te werken. Een aantal van de betrokken gebouwen betreft monumentale panden, waarvoor specifieke plannen nodig zijn.
De regering overweegt daarnaast om ministeries en overheidsinstellingen te verplaatsen vanuit het drukke stadscentrum. Als voorbeeld noemde Nurmohamed het ministerie van Volksgezondheid, dat onlangs een nieuw gebouw buiten het centrum heeft geopend.
Verder zullen enkele ministeries het concept van hoogbouw (high-rise) overnemen. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft hiervoor al een plan klaarliggen.