Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO), heeft dinsdag tijdens een persconferentie een uiteenzetting gegeven van situaties die zich op scholen voordoen. Zij stelde dat er schoolleiders zijn die bara’s bakken op kantoor. “Op scholen is er sprake van groepsvorming en feesten, terwijl er les gegeven moet worden. Er wordt gefeest, en de hoofdkleuterleidster moet het beleid uitzetten,” aldus Poese.
Volgens haar weigeren leerkrachten groepsapps aan te maken met ouders; de communicatie moet uitsluitend via de schoolleider verlopen.
“Leerkrachten die niet tevreden zijn met het beleid van de schoolleiders worden gemuteerd of vragen zelf om mutatie,” reageerde de onderwijsdirecteur op de redenen waarom leerkrachten en schoolleiders gemuteerd worden. “Op sommige scholen is het komen en gaan,” zegt ze. Er is onvoldoende samenwerking met initiatiefnemers, en organisaties die hulp willen bieden, worden geweigerd. Schoolgeld wordt niet ingezet om de hygiëne te verbeteren. Schoolterreinen worden niet schoongemaakt, staan vol hoog onkruid, en de toiletten zijn kapot.
De directeur lichtte verder het mutatiebeleid toe dat door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt uitgevoerd. Volgens haar is het beleid niet bedoeld om onaardig te zijn tegen leerkrachten of schoolleiders of omdat zij hun werk niet goed zouden doen. Er zijn tal van aspecten die een rol spelen bij mutaties. De AVO-directeur stelt dat mutaties bedoeld zijn om het onderwijsleerproces te verbeteren. “Met het muteren wil het MinOWC de professionaliteit van schoolleiders en leerkrachten vergroten door middel van collegiale consultaties voor zowel de onderwijsgevenden als de schoolorganisatie.”
Ook het onderwijsleerproces wordt hiermee verbeterd. Poese: “Wanneer leerkrachten of schoolleiders te lang op één plek werken, kunnen zij vastroesten en bepaalde zaken niet meer zien. Te lang blijven op een school leidt tot standaardisatie. Het is belangrijk om af en toe in een andere omgeving te werken. We moeten soms uit onze comfortzone stappen om zaken op een andere manier aan te pakken,” aldus Poese.
Volgens haar zijn er sterke en zwakke scholen. De zwakke scholen hebben ondersteuning nodig, en schoolleiders die goed functioneren, worden gemuteerd om deze scholen op een hoger niveau te brengen. De AVO-directeur gaf verder aan dat er voor het uitvoeren van een mutatie eerst een analyse wordt gedaan. Hierbij wordt gekeken naar het aantal dienstjaren en naar de rapportages die door de inspectie zijn ontvangen. Daarom kunnen zowel schoolleiders met 10 als met 5 dienstjaren gemuteerd worden. Een ander belangrijk aspect is de bevoegdheid van de schoolleider. Langdurig verzuim en ziekte hebben er onlangs toe geleid dat het MinOWC 14 schoolleiders heeft gemuteerd. Een groot deel van hen is momenteel in beraad.
De AVO-directeur wees er ook op dat er op scholen halve dagen wordt gewerkt. Volgens haar worden kinderen aan hun lot overgelaten. “Er hebben incidenten plaatsgevonden op scholen zonder dat de schoolleider hiervan op de hoogte was. We krijgen geen rapportages van schoolleiders totdat de politie naar de school moet komen om de leerlingen aan te spreken. Er zijn vechtpartijen met wapens. Er worden geen initiatieven genomen om de situatie op scholen te verbeteren.”