Tijdens een vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) op 28 december 2024, uitte NDP-fractielid Stephen Tsang scherpe kritiek op de regering vanwege de overhaaste behandeling van twee belangrijke wetsvoorstellen: de Comptabiliteitswet en de wet op het Spaar- en Stabiliteitsfonds. “Wederom moeten wetten in alle haast worden doorgedrukt,” stelde Tsang.
Hij wees erop dat beide wetsontwerpen pas op 9 december zijn ingediend in DNA en dat betrokken stakeholders onvoldoende tijd hebben gekregen om de complexe en omvangrijke voorstellen te beoordelen. “De Staatsraad heeft beide ontwerpen afgekeurd, en toch worden ze op de valreep in behandeling genomen. Waarom doen we dat?” vroeg Tsang retorisch.
Hij herinnerde eraan dat eerdere wetgeving, zoals het staatsbesluit over grondconversie, op vergelijkbare wijze was doorgedrukt, zonder dat het advies van de Staatsraad serieus werd genomen. “Wat voor nut heeft de Staatsraad nog als haar adviezen worden genegeerd? Hoe moeten wij de positie van DNA zien als de regering een staatsbesluit afkondigt en daarmee de behandeling van de wet in DNA compleet negeert?” voegde hij eraan toe.
Tsang waarschuwde ook voor een zorgwekkende trend in DNA waarbij op het laatste moment wijzigingen in wetsvoorstellen worden doorgevoerd, vaak na de tweede ronde van debatten, zodat assembleeleden hierover geen vragen meer kunnen stellen. “Met de meerderheid worden deze ‘laatste-nippertje’ wijzigingen steevast doorgedrukt,” zei hij.
Als voorbeeld noemde hij de recente aanbestedingswet, waarin op het laatste moment was toegevoegd dat de wet pas voor de volgende regering zou gelden. “Dit is je reinste corruptie facilitering van deze regering,” aldus Tsang.
De behandeling van de wetsvoorstellen lijkt volgens Tsang ingegeven door druk van internationale schuldeisers. “Ik begrijp dat wij de Comptabiliteitswet en de wet op het Spaar- en Stabiliteitsfonds moeten openbreken voor 1 januari 2025, want anders gaat de rente van Oppenheimer van 9 naar 13 procent,” zei hij. Tsang stelde echter dat de regering het probleem eerder had moeten aanpakken.
“De schuldherschikking met VRI was afgerond op 6 december 2023. Ruim een jaar geleden! En nu pas komen die wetten hier?”. Hij benadrukte dat de focus zou moeten liggen op het aanpassen van uitsluitend de onderdelen die door schuldeisers worden vereist, in plaats van volledige nieuwe wetten door te voeren. “In plaats daarvan komt u op de valreep met twee geheel nieuwe wetten die de oude wetten geheel moeten vervangen,” aldus Tsang.
Specifiek over de wet op het Spaar- en Stabiliteitsfonds merkte Tsang op dat de voorgestelde wijzigingen afbreuk doen aan het oorspronkelijke doel van de wet uit 2017: sparen voor economisch moeilijke tijden. “Met dit wetsontwerp lijkt het doel van het fonds te zijn verworden naar het financieren van begrotingstekorten, en ik waarschuw daarvoor,” zei hij.
Tsang wees erop dat het ontbreken van begrotingsregels en minimum- en maximumbedragen in het wetsvoorstel een blanco cheque geeft aan toekomstige regeringen. “Noch het vijfjarenplan, noch het staatsbesluit met begrotingsregels zijn geregeld in dit wetsontwerp. Dan hebben we toch te maken met een blanco cheque voor iedere toevallige regering, of zie ik het verkeerd?” vroeg hij aan zijn collega’s in DNA.
Volgens Tsang hebben meerdere stakeholders tijdens vergaderingen aangegeven, dat zij onvoldoende tijd hebben gehad om de wetsvoorstellen goed te bestuderen. “Ik protesteer tegen het feit dat wederom belangrijke wetten met zoveel haast en zonder adequate voorbereiding worden doorgedrukt,” benadrukte hij.
De NDP-volksvertegenwoordiger sloot zijn betoog af met een oproep om de adviezen van de Staatsraad en de input van deskundigen serieus te nemen. “We mogen het doel van deze wetten niet uit het oog verliezen: het waarborgen van duurzame ontwikkeling en economische stabiliteit voor Suriname.”