President Chan Santokhi heeft gereageerd op vragen van journalisten over het overlijden van oud-president Desi Bouterse. Hij benadrukte dat de regering, samen met het Openbaar Ministerie (OM), duidelijkheid heeft gegeven over de situatie. “We willen dat alles ordelijk verloopt,” aldus Santokhi. Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen en er is communicatie geweest met zowel de familie Bouterse als de NDP. “Laten we de case op een respectvolle wijze afhandelen,” riep hij op.
Geen ruimte voor ruis
Santokhi benadrukt dat hij niet geïnteresseerd is in geruchten of speculaties. “Laat er geen ruis komen. Ik ben geïnteresseerd in het standpunt dat de regering heeft ingenomen,” liet hij weten tijdens de overdracht van dienstvoertuigen aan het Korps Politie Suriname. Dat standpunt is gepresenteerd en we hebben een plan dat moet worden uitgevoerd, benadrukte de president.
Hij verwees naar de procureur-generaal (pg) omdat het strafrechtelijk onderzoek onder diens verantwoordelijkheid valt. Hij roept iedereen met informatie over waar Bouterse zich tijdens zijn voortvluchtigheid ophield, op om dit te melden bij het OM. “Dat is ons rechtssysteem. Breng de informatie naar het OM, zodat zij het kunnen onderzoeken.”
Respect voor besluit van weduwe Bouterse
President Santokhi respecteert het besluit van Ingrid Bouterse-Waldring, de weduwe van de oud-president, om af te zien van een gepland telefonisch gesprek. “Ik heb begrepen van mijn liaison dat ze (Ingrid Bouterse-Waldring, red.) het niet op prijs stelt, en dat respecteren wij,” aldus Santokhi. Hij had haar in het gesprek zijn medeleven willen betuigen na het overlijden van haar echtgenoot.
Eerder uitte Bouterse-Waldring haar onvrede over de manier waarop het overlijden van haar man in de media werd besproken. Ze noemde het persbericht van het OM “onbehoorlijk en krenkend.”
Geen staatsuitvaart
Bouterse zal geen staatsuitvaart krijgen. De vlag zal op de dag van de uitvaart halfstok hangen, en politie en militairen zullen de rouwstoet begeleiden om rust en orde te waarborgen. De regering heeft aangegeven dat staatseer niet van toepassing is, mede vanwege Bouterse’s rol in de Decembermoorden en de Binnenlandse Oorlog, evenals het vonnis van 20 jaar gevangenisstraf waaraan hij niet meewerkte.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verklaarde dat de familie geen verzoek heeft ingediend voor staatseer. De overwegingen zijn dat Bouterse in de jaren tachtig als bevelhebber de leiding had van een periode in het land. Daar zijn ook moeilijke momenten geweest voor de samenleving.
Ramdin noemde onder andere de Decembermoorden en de Binnenlandse Oorlog. Daarna is Bouterse op democratische wijze voor twee termijnen gekozen als president van het land. Vervolgens is er vonnis geveld door het Hof van Justitie, waarbij Bouterse tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Hij heeft niet meegewerkt aan de uitvoering van het vonnis en was tot zijn dood voortvluchtig.
Speciaal veiligheidsplan
Om de orde te handhaven, is een landelijk veiligheidsplan in werking gesteld. Dit omvat roadblocks, bescherming van kritieke infrastructuur en het voorkomen van calamiteiten. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie benadrukte op een persconferentie dat er maatregelen zijn genomen om voorbereid te zijn op mogelijke onrust. Tegelijkertijd deed hij een oproep aan de samenleving om kalmte en rust te bewaren, zodat de situatie ordelijk kan verlopen.