Guillermo Samson, voormalig voorzitter en oprichter van de A Nyun Sranan Beweging (ANSB), profileert zich als de liaison van de nieuwe politiek. Deze nieuwe politieke beweging, die staat voor een andere manier van denken en handelen in de politiek, hoopt gegarandeerd zetels te behalen tijdens de verkiezingen van 25 mei 2025. Het gaat om de partijen De Nieuwe Wind, De Nieuwe Leeuw en Wi Sranan. Daarnaast is het de bedoeling dat een Javaanse partij zich bij deze alliantie aansluit.
In de komende maanden zal blijken of deze partijen gezamenlijk onder één vlag aan de verkiezingen deelnemen of ieder afzonderlijk. Volgens Samson draait het om een nieuwe politieke gedachte waarbij een einde wordt gemaakt aan het oude politieke denken dat wordt gekenmerkt door patronage en corruptie. Hoewel Samson de ANSB naar zijn zeggen heeft verlaten vanwege oneerlijke praktijken binnen de organisatie, blijft hij zich inzetten voor de nieuwe politieke beweging. Via de eerdergenoemde partijen wil hij deze vernieuwende ideeën verder verspreiden.
De voormalige ANSB-topman geeft aan veel steun te ontvangen van mensen die zich kunnen vinden in de principes van de nieuwe politiek. Dit verklaarde hij tijdens een interview in To The Point op Apintie TV. Volgens Samson zullen er de komende tijd gesprekken worden gevoerd met de jonge partijen, waarna de koers van de beweging duidelijker zal worden voor het publiek. Het doel van de nieuwe politieke beweging is om integere en capabele burgers aan te trekken die Suriname kunnen helpen ontwikkelen. Samson benadrukt dat zulke personen in alle politieke partijen te vinden zijn.
Samson ging in op actuele onderwerpen en uitte stevige kritiek op de huidige regering. Hij stelde dat er veel onwaarheden worden verteld over de zogenaamde economische stabiliteit. “Hoe kan het dat mensen nog steeds honger lijden en dat de gezondheidszorg en het onderwijs in een deplorabele staat verkeren?” vroeg hij zich af. Wat betreft de aangekondigde US$ 750 uit olie- en gasinkomsten, vindt Samson dat president Chan Santokhi die “in zijn hemdzak kan houden,” omdat hij de deal als slecht voor de samenleving beschouwt.
Samson pleit daarnaast voor een herziening van de Surinaamse grondwet en een betere omschrijving van het parlementaire stelsel. Hij keurt af dat de president te veel macht naar zich toe trekt, zoals volgens hem het geval is onder het huidige leiderschap van Santokhi. Verder benadrukt Samson dat een aantal instituten versterkt moet worden om Suriname in staat te stellen beter te presteren en zich verder te ontwikkelen.