Volgens econoom Jim Bousaid is er meer onderzoek nodig voordat de staatsbedrijven in Suriname kunnen worden geprivatiseerd. De ‘Stuurgroep State Owned Enterprises’ bracht in de periode 2022-2023 de status van deze bedrijven in kaart. Deze opdracht werd destijds gegeven door de voormalige minister van Financiën, Armand Achaibersing. Onlangs heeft de regering het eindrapport van deze stuurgroep in behandeling genomen.
Bousaid, die deel uitmaakte van de stuurgroep, stelt dat dit een van de weinige werkgroepen is die op een professioneel hoog niveau heeft gewerkt. Hoewel het rapport is uitgebracht, is het proces daarmee nog niet afgerond. Hij benadrukt dat het verdere traject zorgvuldig moet worden uitgestippeld en dat een deskundig team de leiding moet nemen. In deze fase gaat het om een quickscan die in hoofdlijnen inzicht biedt in de staat van de staatsbedrijven.
De stuurgroep heeft aanbevolen dat er meer diepgaand onderzoek moet plaatsvinden en dat een commissie een gedegen privatiseringsprogramma opstelt en uitvoert. In een gesprek met Radio ABC benadrukte Bousaid dat de privatisering op een ordelijke manier moet verlopen.
Uit de quickscan blijkt dat van de geïdentificeerde staatsbedrijven 24 procent een naamloze vennootschap is, 22 procent een sui generis-instelling, en 50 procent een stichting. Na een screening van ongeveer een jaar heeft de stuurgroep 163 staatsbedrijven in kaart gebracht. De aanbevelingen zijn als volgt: 30 bedrijven liquideren, 29 behouden, 33 direct privatiseren, en 71 op termijn privatiseren.
Bousaid adviseert dat Suriname, naar analogie van buurland Guyana, een geïnstitutionaliseerd privatiseringsbureau moet oprichten waarin uitsluitend experts zitting hebben. Hoewel de stuurgroep geen beslissingen neemt, vindt hij dat zeker de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) in het privatiseringsproces moet worden meegenomen. Dit vanwege de ernstige problemen waarmee de nationale luchtvaartmaatschappij kampt.
De econoom merkt op dat Suriname tot nu toe weinig succes heeft gehad met privatiseringsprojecten. Daarom pleit hij ervoor om ook experts uit de private sector bij het proces te betrekken, zodat de uitvoering zorgvuldig en professioneel gebeurt.