Suriname kent het hoogste aantal hiv/aidsbesmettingen in de regio. Dit zegt Jolanda Verdies, counselor bij de stichting Double Positive. Ze benadrukt dat de infecties in zowel jongere als oudere leeftijdsgroepen hoog zijn, wat zorgwekkend is voor het land. Naast hiv/aids zijn ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) een groeiend probleem in Suriname.
Vandaag, 1 december, is het Wereld Aids Dag, een dag waarop mensen die overleden zijn aan hiv/aids of momenteel met het virus leven, worden herdacht. In verband hiermee trok de stichting Double Positive afgelopen zaterdag naar de binnenstad van Paramaribo om voorlichting te geven over hiv/aids en andere soa’s.
“Seks is een onmisbaar deel van het leven. Daarom is het belangrijk om mensen te informeren over de risico’s en hoe ze zich kunnen beschermen tegen soa’s,” aldus Verdies. Volgens Verdies is Suriname koploper in het Caribisch gebied wat betreft hiv/aids-besmettingen.
Binnen sommige gezinnen zijn twee tot drie mensen geïnfecteerd. Dit probleem doet zich niet alleen in Suriname voor, maar is wereldwijd zichtbaar. Praten over hiv/aids is echter nog steeds een taboe in Suriname. “Veel families bespreken het gevaar van hiv/aids niet. Zelfs tijdens onze voorlichtingsdag in de binnenstad probeerden sommige mensen ons te ontwijken,” vertelt Verdies.
Risicogedrag en bewustwording
Het seksueel gedrag van mensen speelt een belangrijke rol in de toename van hiv/aids. “Veel mensen gebruiken geen condooms en hebben onveilige seks,” legt Verdies uit. Ze voegt eraan toe dat de verspreiding van hiv/aids tijdens de covid-19-pandemie is toegenomen, mede door de lockdowns en een schaarste aan condooms. Ook het gedrag van buitenlanders die onveilig omgaan met de lokale bevolking draagt bij aan de verspreiding. Verdies roept op tot meer bewustzijn en actie om dit probleem aan te pakken.
Testen en verantwoordelijkheid
Verdies, die al 18 jaar leeft met hiv, benadrukt het belang van regelmatige tests en veilig gedrag. Ze merkt op dat sommige mensen zichzelf om de drie maanden laten testen, maar vervolgens alsnog onveilige seks hebben. “Ze spelen met hun leven,” waarschuwt ze.
Ze roept de gemeenschap op om zich bewust te worden van de gevaren en om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. “Laat je testen en ken je status. Door onwetendheid maken mensen verkeerde keuzes.”
Oproep tot verandering
De counselor benadrukt dat schaamte en discriminatie rondom hiv/aids overwonnen moeten worden. “Seks is leuk, maar doe het veilig. Bescherm jezelf en je partner,” besluit Verdies. Ze dringt er bij de gemeenschap op aan om zorgvuldiger om te gaan met hun seksuele gezondheid en elkaar niet te veroordelen.