“We zijn blij dat er gevraagd is naar het certificeren van Suriname als malaria-vrij land, maar we kampen met veel problemen. Dit vormt een ernstige situatie binnen onze organisatie en brengt het behalen van de certificering voor malaria-eliminatie in gevaar,” zegt Maureen Van Dijk-Wijngaarde aan Suriname Herald.
De onderdirecteur Medische Zaken geeft aan dat de lonen en salarissen over het algemeen zonder problemen worden ontvangen, maar dat de subsidie voor de exploitatiekosten vaak verminderd, laat of vertraagd wordt uitbetaald. “Het gevaar is dat wij ons werk niet kunnen doen zoals afgesproken met de gemeenschappen die wij dienen. Dit maakt ons ontevreden en verdrietig,” aldus Van Dijk-Wijngaarde namens de Medische Zending (MZ).
Op maandag 18 november 2024 heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de aanvraag voor certificering ondertekend en aangeboden aan de PAHO, ter voorlegging aan de WHO in Genève. “Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van onze malaria-bestrijding,” zegt Van Dijk-Wijngaarde. MZ Primary Health Care Suriname, als uitvoerder van het nationale malariabeleid in het binnenland, is trots op deze stap. Echter, het uitblijven van de noodzakelijke subsidie zorgt voor grote bezorgdheid.
“We hebben deze dringende zaken onder de aandacht van de bewindsman gebracht,” vervolgt Van Dijk-Wijngaarde. “Hoewel het nationale programma voor malaria-eliminatie al vorm en inhoud begint te krijgen, moeten we met pijn in het hart aangeven dat het haast onmogelijk is om als gezondheidszorgorganisatie de noodzakelijke interventies uit te voeren.”
Het Malaria Programma, dat ressorteert onder het ministerie van Volksgezondheid, wordt al jaren grotendeels gefinancierd met fondsen van het Global Fund. Hoewel deze fondsen enkele activiteiten van de MZ ondersteunen, zijn ze absoluut niet toereikend voor de dagelijkse uitvoering in de poliklinieken. Daarvoor is de overheidsbijdrage (subsidie) noodzakelijk.
Het ontbreken van exploitatiekosten vanuit de overheid zorgt ervoor dat de supervisie en bevoorrading van de 58 poliklinieken slechts bij gelegenheid en met grote vertraging kan plaatsvinden. Hierdoor wordt de gewenste alertheid bij verdachte gevallen niet bereikt, en verloopt de aanpak van malaria-incidenten traag. Het behalen van de certificering dreigt zo een onhaalbare droom te blijven.
Dit probleem beperkt zich niet tot het malaria-programma. Ook andere nationale volksgezondheidsprogramma’s, zoals het Suriname HEARTS Initiatief en het (kinder)vaccinatieprogramma, worden hierdoor ernstig getroffen. Nationale gezondheidsdoelen worden niet gehaald, omdat de financiering (lees: subsidie) vanuit de overheid te laat en slechts mondjesmaat beschikbaar komt.
“Met name transporteurs over water en door de lucht willen vanwege maandenlange betalingsachterstanden slechts nog in noodgevallen voorschieten,” waarschuwt Van Dijk-Wijngaarde. “De topman van Volksgezondheid en de regering moeten begrijpen dat de volksgezondheid ernstig in gevaar is. Met de gevolgen van de langdurige droogte wordt dit probleem alleen maar nijpender.”
De onderdirecteur doet een dringend beroep op de regering: “Stel de noodzakelijke middelen voor 2024, die nog niet beschikbaar zijn gesteld, per direct beschikbaar. Alleen dan kunnen we beginnen met alle interventies die nodig zijn om de gezondheidszorg in ons verzorgingsgebied te garanderen.”