Het tekort aan Amerikaanse dollars op de markt drijft niet alleen de SRD/USD-koers omhoog, maar hindert ook financiële instellingen en kleine ondernemingen in hun bedrijfsvoering. Banken die enige tijd geleden de verkoop van Amerikaanse dollars aan het publiek hadden genormaliseerd, hebben deze verkoop tijdelijk stopgezet. Ook is de conversie van SRD naar Amerikaanse dollars op rekeningen van cliënten die deze regeling met de banken hebben, momenteel niet mogelijk.
Zo heeft de Southern Commercial Bank besloten de SRD- naar USD-conversie voor UnionPay prepaidkaarten tijdelijk stop te zetten. De bank maakte dit op vrijdag 8 november bekend op haar Facebookpagina. Dit besluit vloeit voort uit een aanhoudend tekort aan US-dollars op de markt, waardoor de bank momenteel geen dollars voor verkoop kan aanbieden. “Overmakingen die vandaag binnenkomen, worden niet verwerkt maar automatisch teruggeboekt,” aldus de bankleiding. Er wordt aangegeven dat de conversie hervat zal worden zodra de beschikbaarheid van US-dollars is genormaliseerd.
Bij andere banken ondervinden cliënten problemen bij het opnemen van hun gespaarde US-dollars. Dit is vaak slechts mogelijk tot een beperkt bedrag. “Het is mijn eigen geld, dat ik met veel moeite verdiend heb, en toch bepaalt de bank hoeveel ik mag opnemen. Maar wanneer die bigi dagu’s komen, is dat geen probleem voor ze,” uit Demiro C. zich gefrustreerd. Hij wordt voor opdrachten in Amerikaanse dollars betaald, waarbij het geld op zijn rekening bij een lokale bank wordt gestort. Echter, het opnemen van het geld blijkt lastig. “Dan moet ik van mijn zuurverdiende centen ook nog de bank betalen,” zegt hij boos, verwijzend naar de administratiekosten.
Cambio’s zijn bereid om euro’s te verkopen, zij het tot een bepaalde hoeveelheid, maar zijn terughoudend bij de verkoop van US-dollars. Daarentegen worden dollars en euro’s wel opgekocht. De koers voor de dollar en euro schommelt al weken tussen de SRD 35 en SRD 37. Het tekort aan US-dollars veroorzaakt frustratie bij kleine ondernemers die deze valuta nodig hebben om zaken te doen.
Sylvana K., die make-up producten uit Amerika importeert, betaalt hiervoor contant in Amerikaanse dollars bij een importbedrijf. Ze klaagt dat cambio’s weigeren dollars te verkopen, zelfs wanneer ze kort daarvoor USD van iemand anders hebben opgekocht. “Ze zeggen gewoon dat er niets is,” aldus Sylvana.