Er zijn twee modellen om de kwestie rond de vuilophaalproblematiek op te lossen. Een model is dat vóór december van dit jaar de vuilophaal voor de particuliere sector volledig wordt afgestoten. De subsidie zal dan niet meer worden verstrekt, zegt minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW).
Het raadsvoorstel hierover ligt reeds bij de Raad van Ministers. Tussen nu en december zal er een plan worden uitgewerkt voor betaalde vuilophaal, waarbij de burger betaalt op basis van de hoeveelheid, stelt de bewindsman. Jaarlijks kost het de overheid SRD 400 miljoen om garant te staan voor de vuilophaal landelijk. Die hoofdpijn wil de overheid niet meer.
In een gesprek met TBN Prime Alert zegt de bewindsman dat het verwijt niet langer op het bord van zijn ministerie zal liggen. De burger zal zelf moeten onderhandelen met de ondernemer die betaald wordt voor het verwijderen van de vuilniszakken.
Ten aanzien van tarieven zijn er enkele modellen ontwikkeld, die nog verder moeten worden besproken met de belanghebbenden, stelt Nurmohamed. Het zal een stapsgewijze introductie van betaalde vuilophaal zijn. Ook zal bij de structurele oplossingen gekeken worden naar het scheiden van afval.
In de zwarte zak komt het reguliere vuil dat frequent wordt opgehaald, terwijl in de andere zak zaken zoals plastic, blikjes en ander afval komen dat mogelijk maar één keer per maand wordt opgehaald, omdat het niet aan bederf onderhevig is. Hiermee worden ook kosten op de vuilstortplaatsen bespaard. Nurmohamed benadrukt dat, welk model ook gekozen wordt, het betaalbaar moet blijven voor de burger.