Fiti Makandra (FM) heeft in een open brief haar bezorgdheid geuit over het ontbreken van de aanduiding ‘Afro-Surinamer’ in de Negende Algemene Volks- en Woningtelling. FM, die de stem van tribale en inheemse volken vertegenwoordigt, wijst erop dat het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) verantwoordelijk is voor deze telling.
In het verleden, tijdens de koloniale periode, werd een verdeel-en-heersstrategie toegepast, waarbij etnische groepen afzonderlijk werden benoemd. Dit leidde tot de introductie van vijftien etnische categorieën in de volkstelling van 1950. Diverse prominente figuren, waaronder Rudi Bottse van de stichting 1 juli Keti Koti, pleiten al jaren voor een overkoepelende term zoals ‘Afro-Surinamer’.
FM stelt dat het huidige beleid de koloniale praktijken voortzet, wat als discriminatie wordt ervaren ten opzichte van andere groepen die wel onder één etnische categorie worden samengevoegd. De organisatie betreurt dat nazaten van Afrikanen zich blijven identificeren met termen zoals “creool” of “marron”, die niet de volledige herkomst weerspiegelen.
Er bestaat bezorgdheid dat het ontbreken van de term “marron” kan leiden tot uitsluiting van bepaalde groepen van fondsen of kwesties zoals grondenrechten. FM pleit voor een inclusiever beleid, waarbij nazaten de vrijheid krijgen om zichzelf te identificeren en binnen de volkstelling specifieke termen als “okanisi”, “creool” of “matawai” te gebruiken.
Het gebruik van ‘Afro-Surinamer’ zou de afkomst van deze groep beter weerspiegelen, als afstammelingen van mensen die vanuit Afrika naar Suriname werden gebracht vóór de afschaffing van de slavernij in 1863. Na hun overleg op 3 juli en 25 augustus hebben de FM-leiders de nazaten opgeroepen om de aanduiding ‘Afro-Surinamer’ te gebruiken bij hun deelname aan de negende volkstelling.
Op 24 juni heeft FM een brief gestuurd naar president Chan Santokhi, de voorzitter van De Nationale Assemblee, het ministerie van Financiën en Planning, en het ABSa over deze kwestie. Er is inmiddels een reactie van de president ontvangen, die aangeeft dat het onderwerp aandacht krijgt op het hoogste niveau. De leiders van FM hopen dat deze dialoog zal leiden tot meer inclusiviteit en erkenning van de specifieke identiteit van Afro-Surinamers binnen het nationale beleid.