Suriname en België zijn een samenwerking gestart via het ministerie van Volksgezondheid met een groep Belgische ziekenhuizen en zorginstellingen, onder begeleiding van de VN Migratieorganisatie, om zorgpersoneel uit Suriname uit te zenden naar België. Het gaat hierbij om bejaardenverzorgers, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel.
De eerste groep zal eind 2025 naar België worden uitgezonden, nadat is vastgesteld of zij voldoen aan de gestelde eisen en of het curriculum van hun opleiding aansluit op dat van België. Door vergrijzing en bevolkingsgroei is er in België en andere landen een groeiende behoefte aan voldoende en goed opgeleid verpleegkundig en zorgpersoneel. Via een zogenaamd ‘Skills Mobility Partnership’ willen Suriname en België elkaar hierbij ondersteunen.
Directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, vertelt aan Suriname Herald dat veel basisverpleegkundigen op zoek zijn naar een baan en dat deze samenwerking een goede kans voor hen biedt, mits ze geïnteresseerd zijn. “We hebben veel basisverpleegkundigen die net zijn afgestudeerd en op zoek zijn naar werk. In ons land is er een groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, en de Belgen zullen ons helpen om deze basisverpleegkundigen verder op te leiden,” aldus Sukul.
Jan Willem Wegdam, Programma Coördinator van de VN Migratieorganisatie in Suriname, benadrukt dat het om een duurzaam gezondheidszorgontwikkelingsproject tussen Suriname en België gaat. Hij geeft aan dat dit project ook mogelijkheden biedt voor Surinamers om op een veilige manier voor korte of langere tijd in het buitenland te verblijven en te werken. Uit eerdere ervaringen is gebleken dat zorgpersoneel dat naar het Caribisch gebied en België wordt gerekruteerd, vaak niet goed wordt opgevangen en problemen ondervindt met werkvergunningen en huisvesting. Soms vallen de arbeidsvoorwaarden tegen.
Via het “Skills Mobility Partnership”-project willen Suriname en België elkaar hierin ondersteunen. Al decennialang biedt Suriname goede opleidingen aan voor verpleegkundigen en zorgkundigen. Verschillende opleidingsinstituten, waaronder Stichting de Boog, het Quality College of Suriname en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), hebben aangegeven deel te nemen aan dit project.
In het eerste jaar zal er onderzoek worden gedaan naar de drijfveren en behoeften van zorg- en verpleegkundestudenten, met betrekking tot collegegeld, de inhoud van de opleidingen, doorgroeimogelijkheden, beloning en hun interesse in werk in Suriname of eventueel in het buitenland.
Daarnaast zullen de curricula (de exacte inhoud van vakken) van de opleidingen worden bekeken en vergeleken met het vereiste niveau in België en Suriname om te bepalen waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Uiteindelijk zullen alle studenten hiervan profiteren, ongeacht waar ze gaan werken.