De 20-jarige Shaniva Krimbo uit Kalebaskreek, winnares van het Miss Inheems Contest, stoort zich niet aan de negatieve opmerkingen die gemaakt worden. Afgelopen donderdag kwam zij als winnares uit de bus tijdens het Miss Inheems Contest, dat werd gehouden in het Assuria Events Center High-Rise.
Aan Suriname Herald vertelt de winnares dat er negatieve reacties waren nadat de jury haar als nummer één had uitgeroepen. Het publiek was het niet eens met de uitslag en begon naar haar te schreeuwen. Ook op sociale media worden negatieve opmerkingen geplaatst.
“In eerste instantie kon ik er niet mee omgaan, maar nu stoort het me niet meer. Ik had zelf niet verwacht dat ik op nummer één zou eindigen. Het publiek vond dat ik niet de eerste plaats moest behalen, maar het was de jury die dat bepaalde. Het is de eerste keer dat ik heb meegedaan aan een dergelijk contest,” vertelt Krimbo. De Miss Inheems is student aan Imeao 1.
Aan het contest hebben tien deelnemers deelgenomen. Het thema van de avond was ‘Mijn Inheemse identiteit is het fundament van mijn toekomst’. Tijdens het contest presenteerden de deelnemers de inheemse cultuur op verschillende manieren. De leeftijden van de deelnemers varieerden van 16 tot 22 jaar. Krimbo werd gevolgd door Gabrielle Biswan op de tweede plaats en Debora Karwafodi op de derde plaats.
Het Miss Inheems Contest werd georganiseerd door de stichting Padaya, een organisatie die zich bezighoudt met economische activiteiten ter bevordering van kunst en cultuur onder jongeren. Thoria Groenefelt van stichting Padaya geeft aan dat het contest goed is verlopen. Ook zij erkent dat niet iedereen tevreden was met de uitslag, maar het was de jury die bepaalde. “Wij kunnen daar niets aan doen, we moeten ons neerleggen bij de uitslag. Dit contest is bedoeld om inheemse jongeren een platform te geven,” deelt Groenefelt-Hek mee.
Het is ook de bedoeling dat de miss het gezicht is van de inheemse samenleving. Voor ons is de winnares een ambassadeur. Het doel is ook dat onze missen in de toekomst Suriname gaan vertegenwoordigen in het buitenland bij vergelijkbare evenementen. Ze moeten hun cultuur kennen om deze te behouden en door te geven.
De deelnemers moesten schoolgaand en representatief zijn om mee te kunnen doen aan het contest. “We laten het niet bij deze editie; er komen er nog meer. We willen de jongeren helpen hun talenten te ontwikkelen,” merkt ze op.
Na de viering van de Dag der Inheemsen wil Krimbo de verschillende inheemse dorpen bezoeken om met de vrouwen te praten, zodat ze meer van zich laten horen. Krimbo vindt dat de inheemse vrouwen het afgelopen jaar tijdens de protesten hun stem lieten horen, maar daarna niet meer. Het moet niet zo zijn dat ze alleen van zich laten horen tijdens protesten, maar ook op andere momenten. Haar boodschap was daarom hierop gericht.
De boodschap van Krimbo luidde: “De onmisbare stem van de inheemse vrouw. ‘Wan uma no abi fadon,’ jij als vrouw bent de kern en de bron van positiviteit en oorsprong, want lelijk worden maakt je nooit monddood. Ze triggeren je en geven je kracht. Gebruik die kracht, gebruik woorden en onderneem actie, want doorzettingsvermogen vertelt jouw verhaal. Vrouw, je kunt het,” was de boodschap.