Om 06.00, reeds voor de zonsopkomst, is de geur van pepre watra al ruikbaar in de Palmentuin. De tenten waar onder andere voeding, crafts en andere culturele attributen ter verkoop aangeboden zullen worden staan er ook al. Het is 9 augustus, de internationale dag van de Inheemsen.
Achter de tenten, aan de rand van de Palmentuin, worden er voorbereidingen getroffen voor het gebed en het cultureel bad. Elk jaar vindt dit traditiegetrouw plaats en begint met de zonsopkomst. De organisatie ligt in handen van Stichting Amazonemarkt Suriname in samenwerking met Stichting Herdenking Nationale Dag der Inheemse volken in Suriname.
Het vuur wordt aangestoken. Volgens Josien Aloema -Tokoe, voorzitter van Stichting Amazonemarkt, is dit bedoeld om alle negativiteit te verdrijven. Dat het een dag van bezinning is, wordt benadrukt.
“We worden doodgeschoten, we worden gediscrimineerd. We hebben geen toegang tot onze rechten; en in de Surinaamse wetgeving worden wij niet eens erkend,” benadrukt Aloema. “We hebben dus niets te vieren, het is een dag van bezinning, een dag om bijeen te komen en de weg voorwaarts te bekijken.”

Het grondenrechtenvraagstuk blijft een heet hangijzer. Suriname is tot op heden het enige land in Zuid-Amerika dat nog geen grondenrechten heeft toegekend aan zijn Inheemse volken. Aloema-Tokoe noemt wederom het in gebreke blijven van achtereenvolgende regeringen om uitvoering te geven aan internationale vonnissen, waaronder het Kaliña- en Lokono vonnis. De politieke wil ontbreekt volgens haar. De inheemsen worden nog steeds gemarginaliseerd.
Zij blijft erbij dat de strijd niet zal worden opgegeven, vooral gezien er nog steeds allerlei concessies worden uitgegeven in de woon- en leefgebieden van de inheemsen- en marron volken. Het samenbundelen is volgens haar daarom van eminent belang. De schouders moeten gezamenlijk onder het werk gezet worden. Er moet en zal een oplossing komen, aldus Aloema-Tokoe.