Politiek analist August Boldewijn beschouwt de slechte communicatie met het volk en de politieke onrust binnen de coalitie als donkere wolken die boven de regering hangen. Hoewel dit kabinet het op macro-economisch vlak redelijk doet, meent hij dat er nog veel misgaat.
Volgens de analist zijn er vanaf het begin meningsverschillen en conflicten geweest. Dat heeft, in combinatie met misstappen en slechte communicatie over impopulaire maatregelen, nadelen opgeleverd voor de regering. Boldewijn geeft in gesprek met Radio ABC aan dat de vraag of er een tweede kabinet komt onder Santokhi, zal afhangen van het resterende deel van dit termijn.
Naast de interne onrust in de coalitie, zijn er nog belangrijke stappen zoals de National Risk Assesment die genomen moeten worden. De kiezer, de regering de afgelopen 4 jaar evaluerend, zal met haar geweten moeten stemmen in 2025.
Boldewijn noemt het hilarisch dat een president continu op gespannen voet leeft met zijn vicepresident. Alleen in Suriname is dit mogelijk, vindt de bestuurskundige. Hij noemt dit de onderontwikkeldheid van de politieke diplomatie in Suriname.
Het land wordt hiermee neergehaald zonder dat partijen dat beseffen. Volgens hem is het niet duidelijk of president Chan Santokhi nog een tweede termijn zal bekleden. De analist merkt op dat er nog veel dringende zaken moeten worden afgerond, waaronder het voltooien van de National Risk Assessment. Als dit niet gebeurt, riskeert Suriname op een zwarte lijst te komen met alle gevolgen van dien.