Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat drie Surinaamse banken vervolgen voor hun vermeende betrokkenheid bij het witwassen van 19,5 miljoen euro aan crimineel geld, dat naar verluidt afkomstig is van drugshandel in Suriname. Dit geld werd eerder op Schiphol in beslag genomen. De Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Finabank ontkennen de beschuldigingen en eisen het geld via de rechter terug.
Dit werd maandag duidelijk tijdens een zitting van het gerechtshof Den Haag. Het OM Nederland richt zijn onderzoek op de drie banken en heeft hen onlangs uitgenodigd voor verhoor, maar zij hebben nog niet gereageerd.
De zaak betreft een transport van 19,5 miljoen euro in contanten in 2018, uitgevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in opdracht van de handelsbanken naar Hongkong, bedoeld om te worden afgestort bij de Bank of China. Tijdens een tussenlanding op Schiphol werd het geld door de douane tegengehouden en door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) in beslag genomen, omdat de Nederlandse justitie aanwijzingen heeft dat het geld afkomstig is van de Surinaamse drugshandel.
Uit onderzoek van het Nederlandse OM blijkt dat meerdere personen in Suriname grote bedragen in contanten hebben gestort. Een prominente zakenman stortte alleen al 1 miljoen euro. Er was regelmatig sprake van ‘smurfen’, waarbij grote geldsommen in kleine bedragen werden opgedeeld en gestort om niet op te vallen bij de bank, meldt het Financieele Dagblad.
De drie banken en de CBvS beweren dat het geld legaal is en hebben de inbeslagname aangevochten bij de rechter. De rechtbank in Haarlem gaf de banken aanvankelijk gelijk vanwege de immuniteit van geldtransporten door een centrale bank. De Hoge Raad vernietigde dit vonnis omdat de CBvS slechts een faciliterende rol had en geen eigenaar was van het geld.
Het gerechtshof Amsterdam kende het geld vervolgens weer toe aan de banken, maar de Hoge Raad oordeelde opnieuw in het voordeel van het Nederlandse OM, dat nu besloten heeft de drie banken te vervolgen. Onduidelijk is wanneer de rechtszaak zal beginnen. Het gerechtshof Den Haag doet over zes weken uitspraak over wat er met de 19,5 miljoen euro moet gebeuren.