Er wordt keihard gewerkt om ons uit de gevarenzone te trekken, zegt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning met betrekking tot onze beoordeling van de volgende National Risk Assessment (NRA). Dit liet de Financiën-topman weten aan de pers na de regeringsraadvergadering.
Suriname had vorig jaar op het nippertje zaken een andere wending gegeven, want wij konden geblacklist worden door zaken die wij als land nog niet hadden aangepakt. De regering moest veel wetgeving aanpassen en het versterken van de verschillende diensten was een prioriteit.
De wetten die toe waren aan een wijziging of aanpassing, betroffen onder andere wetten inzake anti-money laundering, terrorismefinanciering en illegale wapenfinanciering. De controle en capaciteitsversterking van diensten die gevoelig zijn voor corruptieve handelingen moest worden opgevoerd.
Volgens Raghoebarsing is het niet gemakkelijk om alles in één keer op orde te stellen, daarom worden er personen uit het buitenland aangetrokken om te helpen bij de reorganisatie. De NRA is een van de actiepunten die in deze regeringsperiode zijn opgepakt. Ons land mag niet meer betrokken worden bij druggerelateerde zaken. De schade is enorm, benadrukt de minister van Financiën.
Het goede werk dat wordt verricht, zal teniet worden gedaan door het slechte imago dat ons land krijgt opgelegd. “Wij moeten niet zoals andere landen worden waarbij het bankverkeer met andere landen wordt geblokkeerd.”
Het ministerie van Justitie en Politie en de commissie die belast is met het uitvoeren van de adviezen betreffende de beoordeling van Suriname zijn druk bezig om zaken op orde te stellen. Later dit jaar moet de volgende beoordeling komen, en ook in dit opzicht is de regering bezig om zaken op orde te stellen. Suriname moet niet alleen wetten aannemen om te voldoen aan de regelgeving van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), maar deze ook naleven, en de controle laten uitvoeren door onafhankelijke instituten.