Bestuurskundige August Boldewijn en DA’91-voorzitter Angelic del Castilho zien niets bijzonders aan de zogenaamde heldenrol van vicepresident Ronnie Brunswijk die de rust heeft teruggebracht binnen de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het werk is hervat maar de problemen zijn niet opgelost, vinden de twee kritische burgers.
Boldewijn stelt, dat EBS-directeur Leo Brunswijk geen keus had dan naar zijn broer, de waarnemend president, te luisteren. OWOS-voorzitter Marciano Hellings is weer terug op zijn post en heeft de handen geschud met de directeur. De onderhandelingen ten aanzien van de Collectieve Arbeidsovereenkomst moeten nog plaatsvinden.
In gesprek met LIM FM zegt Boldewijn niet aan de indruk te ontkomen dat het om een politiek ding gaat. De bestuurskundige is niet te spreken over de situatie binnen de parastatale bedrijven die gebruikt worden om partijloyalisten te accommoderen. De bedrijven hebben een tekort aan deskundig kader en maken geen winst. Ze kosten de staat enorm veel geld maar het rendement blijft uit, meent Boldewijn.
Het Surinaams volk is er bedrogen uitgekomen. Het kan zo niet verder, meent de bestuurskundige. Er gaat veel mis vanwege de basis van vele politieke partijen die overwegend een etnische achterban hebben.
DA’91-voorzitter Del Castilho weet niet of het zo geweldig is wat Brunswijk heeft gedaan. Rust is goed maar de vraag is wat er gebeurd is met de aanschaf van de auto’s waar het conflict allemaal mee begon.
Ze zegt het gevoel te hebben dat de hele familie Brunswijk rechtspraak heeft gedaan in het land. Hebben de medewerkers niet door dat ze voor het karretje zijn gespannen om een ander belang te behartigen?
Del Castilho vindt dat het volk zich wel moet afvragen waar het is begonnen en wat er nu gebeurt. Het land heeft behoefte aan een drastische verandering van leiderschap, stelt de politica. De waarnemend president bemoeit in het arbeidsconflict. Volgens haar zijn er voldoende instituten die dit kunnen aanpakken.