De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, vreest voor een trend waarbij gekozen parlementariërs na de verkiezingen van 2025 zullen worden omgekocht. Om dit te voorkomen, pleit hij voor verdere aanscherping van de Terugroepwet. Met de introductie van het systeem van landelijke evenredigheid zal de partijdiscipline volgens hem nog meer onder druk komen te staan dan voorheen.
De kiezers zullen niet zozeer op de persoon, maar op de partij stemmen is de stelling van de veteraan politicus. In gesprek met enkele journalisten stelt de PL-topman dat het omkopen van politici duidelijk was in 1996 en 2015. In beide gevallen is de PL het slachtoffer geworden. Somohardjo vreest dat het vele zwart geld dat circuleert in het land, zijn weg zal vinden naar de politieke partijen.
Criminelen kunnen hun geld niet meer naar de bank brengen omdat ze moeten aantonen waar dat geld vandaan komt. Hoe wil de politicus dit tegengaan? Hij wil met alle politieke partijen overleggen om de Terugroepwet van 2016 te amenderen en in te trekken. Het is de bedoeling dat de Terugroepwet van 2005, die door de toenmalige regering ter goedkeuring was ingediend, weer wordt aangenomen.
Zwart geld mag niet prevaleren boven het belang van het volk. De wet kan hierin veel tegenhouden, vindt de ervaren politicus. Overlopers moeten direct hun zetel afstaan aan de opvolgers op de lijst. Het kan niet zo zijn dat ze met de zetel ervandoor gaan.
Somohardjo blijft erbij dat dankzij de partij iemand wordt voorgedragen, dus kan de persoon niet claimen dat zo’n zetel niet van de organisatie is. De mensen die grof geld willen neerleggen moeten uiteindelijk merken dat het verloren geld is, omdat de zetel bij de partij blijft, aldus Somohardjo.