De 18-jarige Shevannity Sanvisi is de winnares van het Sa N’Djuka Uman contest. Sanvisi, scholier van het driejarige havo, behaalde het hoogste aantal punten met haar ‘nongo’, die als volgt luidde: ‘Gaangsama baafun switi moo pikin uman bobi’. Dit betekent: ‘Na gaangwan o leli yu sani fu san a beh sjie eside. Na gaangwan o leli yu sani fii sa doo tamaa. Efu yu lafu gaandi yu naw yee seide. Efu yu lafu gaang yu naw doo tamaa.’
Hiermee gaf zij aan dat jongeren goed moeten nadenken over wat ze willen worden in de maatschappij en over welke weg ze willen opgaan. Meisjes moeten zich niet schamen om met ouderen te praten over problemen waarmee zij zitten. Ook moeten zij geen oudere personen in de samenleving uitlachen, omdat die degenen zijn van wie zij moeten leren.
Voor Sanvisi voelt het heel goed om de eerste prijs te behalen, ondanks zij het contest in eerste instantie niet serieus nam. “Ik begon het laatste moment serieus te worden en ging toen op zoek naar een ‘nongo’ en waarover ik zou praten tijdens de speechronde. Ik zag het gewoon als een grap, maar naarmate ik naar de oefening ging, begon ik te veranderen. Ik wil jongeren motiveren zodat ze weten wat ze willen.” Sanvisi kreeg als winnares een bedrag van SRD 25.000 van de organisatie, een e-bike en een trofee.
Djenira Wanabo, de eerste runner-up, is tevreden met haar resultaat. Aan Suriname Herald vertelt de zestienjarige dat zij dacht dat ze de derde plaats zou behalen, maar door hard te werken bij de ‘nongo’-ronde wist zij de tweede plaats te pakken. Wanabo zit in de vierde klas van de LTS 1. “Ik heb de voorbereiding alleen gedaan en mijn boodschap naar de jongeren toe was om social media op een effectieve manier te gebruiken.”
Verder sprak zij over het – zonder medeweten van de families – plaatsen van foto’s van mensen, die zijn komen te overlijden, op social media Soms komt dat heel vervelend over bij de families en Wanabo vroeg de gemeenschap om ermee te stoppen. âHiermee kwam ik op de derde plaats. Bij de ‘nongo’-ronde sprak ik over ‘Sabi so na baka pikin’, daarmee heb ik mijn punten weer opgehaald. Deze ‘nongo’ betekent ‘wat je verliest, krijg je nooit meer terug’. Wanabo heeft graag dat jongeren de dingen van hun voorouders eren, waarderen en niet verwaarlozen. Zij ontving een bedrag van SRD 20.000, een televisie en een trofee.
De contestanten zeggen tevreden te zijn met de begeleiding die zij hebben gehad naar het contest toe. Tien hebben meegedongen naar de halve finale, waarna vijf naar de finale doorstroomden. Het contest, dat georganiseerd was door Stichting Sa’N’Djuka Uman, werd gehouden in het Nationaal Indoor Stadion (NIS). Vanuit het publiek was er veel kritiek over de duur van het geheel. Het contest eindigde veel later dan gepland.