Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft gisteren tijdens de persconferentie die werd belegd na de regeringsraadvergadering, medegedeeld dat de kosten van de komende verkiezingen zijn begroot op ongeveer SRD 800 miljoen.
In vergelijking met andere landen valt dit volgens de minister mee. “Democratie heeft een prijs”, stelde hij. Het ministerie wacht af hoeveel partijen zullen deelnemen. Op basis van de vorige verkiezingen verwachten we dat ongeveer 20 partijen zullen meedoen. “Tot nu toe zijn er 35 partijen ingeschreven bij het Onafhankelijk Kiesbureau, maar ik denk dat er een paar zullen afvallen. Dan zal het stembiljet 70 cm bij 100 cm worden”, zei Somohardjo.
Hij ging ook in op het fenomeen waar ambtenaren kort voor de verkiezingen in dienst worden genomen op basis van een arbeidsovereenkomst met de belofte een beschikking en dat als gevolg van het niet nakomen van de belofte protesten ontstonden. De minister gaf aan dat er tijdens de vorige regeerperiode (2015-2020) 17.000 ambtenaren in dienst waren genomen.
“Dat is een van de redenen waarom verplichte landsdienarenregistratie nodig was. 8000 van deze ambtenaren hebben geen werkplek. In de maanden mei, juni en juli 2020, net voor de verkiezingen, zijn er 6000 mensen aangenomen. Er waren valse beschikkingen en missives, wat erg triest is”.
Zelf vindt Somohardjo het idee om sommige diensten niet permanent te maken niet zo vreemd. In de VS is het gebruikelijk dat als de politieke partij die jou heeft aangenomen vertrekt, jij ook vertrekt. Dat is geen slecht idee, want de politiek blijft politiek. “Politieke partijen zullen altijd mensen in dienst nemen, maar het moet wel binnen de perken blijven. Ik kan begrijpen dat als ik je aanneem, en ik vertrek, jij ook vertrekt. Als je goed genoeg bent en de overheid je interessant vindt, mag je opnieuw solliciteren. Wij gaan dat niet doen”, aldus Somohardjo.