De week voor en na 17 mei organiseren LGBTI- mensenrechtenorganisaties een reeks activiteiten ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homo-, Bi-, Intersekse en Transfobie (IDAHOBIT). Zij staan stil bij het feit dat op 17 mei, 34 jaar geleden, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot om homoseksualiteit te schrappen als geestesziekte in de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD). In 2019 werd ook transseksualiteit geschrapt.
De Staat Suriname heeft 75 jaar geleden de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben afgekondigd. Suriname is goed op weg, als het gaat om gelijkwaardigheid en inclusiviteit van LGBTI-personen, zeker binnen de Caribische regio. In de afgelopen 50 jaar is via de Grondwet de ratificatie van internationale verdragen en andere nationale wetten de bescherming van LGBTI-personen steeds beter verankerd.
Ook lijken gevallen van fysiek geweld tegen LGBTI-personen in Suriname tegenwoordig verminderd. En is er vanuit de gemeenschap enige vooruitgang te zien als het gaat om maatschappelijk begrip en acceptatie ten opzichte van de LGBTI-personen. Echter is er ruimte nodig voor nog meer dialoog over het erkennen van de rechten van LGBTI-gemeenschap.
Dit jaar heeft de internationale vereniging van Lesbiennes, Gays, Biseksuelen, Trans- en Interseksen (ILGA) als thema voor IDAHOBIT gekozen “Leave no one behind: freedom, equality, justice for all”. Deze 2 weken zullen organisaties op verschillende momenten in gesprek gaan. De activiteiten in dit kader worden ondersteund door het Stand With Us programma, uitgevoerd door Projekta en PAREA en gefinancierd door de Europese Unie.