De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zal in samenwerking met nabestaanden en familieleden, de inheemse slachtoffers Ivanildo Dijksteel (32) en Martinus Wolfjager (65), op donderdag 2 mei gedenken. Zij kwamen op 2 mei 2023 door politiekogels om het leven, tijdens een opstand van een groep mannen tegen de voortdurende discriminatie en achterstelling van inheemse volken in Suriname en de bezetting, vervuiling en vernieling van hun voorouderlijke grondgebieden, in en rondom de inheemse dorpen Pikin Saron en Bigi Poika in Para.
De activiteiten die onder andere inhouden, een bloemenhulde, stille loop en kerkdienst, worden in overleg met de families Dijksteel en Wolfjager gehouden. VIDS wil hierbij ook wederom de urgente aandacht vragen voor de jarenlange strijd voor de erkenning van de collectieve rechten van inheemse volken die helaas een gewelddadige wending heeft aangenomen, omdat opeenvolgende regeringen geen gehoor geven aan opdrachten van het regionale Mensenrechtenhof om de rechten van inheemse en tribale volken nu eindelijk wettelijk vast te leggen in de Surinaamse wetgeving.
Er zal op woensdag 1 mei tijdens een traditionele ceremonie een bloemenhulde plaatsvinden op de plek te Bigi Poika, waar deze mannen het leven hebben gelaten. Verder zal op 2 mei om 18.00 uur een herdenkingsdienst gehouden worden in de Kathedrale Basiliek, die geleid zal worden door bisschop Karel Choennie. Voorafgaand aan de dienst zal er een stille loop plaatsvinden vanuit de Palmentuin naar de Kathedrale Basiliek. (route: Grote Combeweg – Onafhankelijkheidsplein (rondom) – Lim A Postraat – Heerenstraat – Noorderkerkstraat – en Henck Arronstraat.
VIDS doet een beroep op alle inheemse dorpen om op 2 mei de Surinaamse vlag halfstok te hangen, als teken van eerbied en respect voor de mannen die als strijders voor de rechten van inheemse volken het leven hebben gelaten.
Er zal ook stilgestaan worden bij het feit dat er nog steeds vijf mannen als gevolg van het incident van 2 mei van het vorig jaar in detentie zijn en als zware criminelen berecht worden, wat opgevat kan worden als blijk van de ongenuanceerde onderdrukking van de rechten van inheemse volken in Suriname. Een team van advocaten is aangetrokken om hen juridisch bij te staan.