Jim Bousaid, voormalig directeur van de Hakrinbank en gewezen president-commissaris van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is niet te spreken over de werkwijze van de huidige regering. Het feit dat hij via de media moest vernemen dat hij als president-commissaris van de moederbank plaats moest maken, vindt hij allesbehalve correct.
De reden van zijn ontheffing is nog steeds een raadsel. In gesprek met Radio ABC zegt Bousaid, dat het teleurstellend is dat de governor van de CBvS en de minister van Financiën op deze manier opereren. Het is beneden niveau en onbeschoft. Hij wil zich er niet zo druk over maken ervan uitgaande dat tijdens zijn periode als president-commissaris hij een bijdrage aan het monetaire gebeuren heeft geleverd.
Niet alleen deze kwestie kan rekenen op kritiek van zijn kant. In het interview met Radio ABC stelt de econoom, dat voor wat het economisch beleid betreft hij de laatste tijden geen goede samenhang heeft gezien. Bousaid gaf aan, dat volgens de beleidmakers en het IMF Suriname nu in de herstel- en groeifase zit. In deze fase zou het monetair beleid juist versoepeld moeten worden.
Als voorbeeld gaf hij aan, dat de Centrale Bank agressief op de markt is met Open Markt Operaties (OMO). Verwacht wordt dat het inflatiepercentage rond de 15-20 procent zal zijn. Echter kan de samenleving volgens de monetair deskundige zien, dat de rentes van de OMO’s vele malen hoger liggen, namelijk rond de 50 procent.
Het verschil is naar zeggen van de oud-president-commissaris van de CBvS het hoogste in de wereld. Het monetaire beleid op dit moment is niet in lijn met de fase waarop de economie zich bevindt. Bousaid benadrukt dat Suriname in de groei- en herstelfase investeringen nodig heeft. Het betekent dat de kosten van krediet zo laag mogelijk moeten zijn.
Een andere case die hem stoort is het normbesef bij politici. De lessen uit het verleden van André Telting en Humphrey Hildenberg worden overboord gegooid. “Als ik dingen riep op Financiën en de Centrale Bank over André Telting werd het als een vies woord beschouwd, aldus Boussaid.
De econoom zegt geschrokken te zijn van de reactie die hij gekregen heeft. Telting en Hildenberg waren van de NPS en naar zeggen van de monetaire deskundigen willen politici dat er een ander paradigma moet komen met andere namen. Hij vindt dat wetenschappers en deskundigen de ruimte moeten krijgen om beleid te maken. Politici denken dat wanneer ze de functie bekleden zij de wijsheid in pacht hebben, aldus een gebelgde Bousaid.