“De regering negeert de kritiek op de verhoging van de energietarieven niet,” zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM). De samenleving en diverse vakbonden hebben hun mening geuit over de vele verhogingen die zijn doorgevoerd en menen dat de samenleving dit niet zal kunnen dragen.
Het was een strenge eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de subsidie op elektriciteit volledig af te bouwen omdat deze te zwaar op de overheidsuitgaven drukt. De afgelopen jaren zijn er ook andere subsidies afgebouwd om de regering financiële ademruimte te geven. De subsidie op brandstof en water zijn voorbeelden van subsidies die verplicht afgebouwd moesten worden.
Er heeft vaak overleg plaatsgevonden tussen de verschillende betrokkenen over het afbouwen van de subsidie. Er is een tarievencommissie opgezet bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vakbonden en sociale instellingen die hun bijdrage hebben geleverd aan de tariefaanpassingen.
“Het heeft allemaal te maken met goed bestuur om de tarieven marktconform vast te stellen,” benadrukt de topman van BIBIS. “Wij hebben niet gewacht tot volgend jaar om deze maatregelen door te voeren, omdat we geen populistische handelingen willen verrichten,” verklaarde Ramdin tegenover de pers.
Subsidie EBS teruggebracht
De subsidie van SRD 4,5 miljard per jaar aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) is teruggebracht naar 2,5 miljard per jaar. De afbouw was nodig om gezond bestuur voor het land te creëren. Dit was een noodzakelijke stap. Als samenleving moeten we naar de bredere context kijken. De economie moet gezond gemaakt worden.
“Maar mensen moeten hier geen politiek spel van maken, onze economie kan het zich niet veroorloven om steeds subsidies te blijven betalen.” Als we verantwoordelijk zijn, moeten we de kritiek ter harte nemen met het besef dat dit nodig was, benadrukt Ramdin. Mensen die door de verhoging significant meer moeten betalen, zullen worden gesubsidieerd met SRD 400 per persoon. Voor degenen die de verhoging niet kunnen dragen, zal er toch compensatie van de overheid komen.
“Als we dit beleid niet voortzetten, zullen we voor de vijfde keer hervormingen moeten doorvoeren. Het kost vijf jaar om een economie te ruïneren, maar meer dan vijftien jaar om de economie weer gezond te maken. Een vijfde keer zou desastreus zijn voor onze economie. Het wegtrekken van mensen zal alleen maar erger worden als de hervormingen niet worden doorgevoerd,” stelt de BIBIS-topman.