De ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), en Regionale Ontwikkeling en Sport hebben negatief advies uitgebracht over het verlenen van toestemming aan Mennonieten om hun economische activiteiten uit te voeren in Suriname. Dit verklaarde minister Marciano Dasai van ROM, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens het beantwoorden van vragen over de Milieu Raamwet.
Volgens de minister heeft dit advies ertoe geleid dat is besloten geen toestemming te verlenen aan de Mennonieten om hun activiteiten in Suriname uit te voeren. Het advies is voortgekomen uit een kansen- en bedreigingsanalyse.
De bewindsman deelde mee dat de kansen voor het land liggen in het feit dat de Mennonieten in andere landen hebben bewezen dat zij in staat zijn de agrarische sector te ontwikkelen. “Ze hebben financiële daadkracht, zijn ervaren en deskundig in het verbouwen van maïs en soja, en werken lange uren. Ze zijn in staat de landelijke productie te verhogen en de export te stimuleren”, stelde de minister.
Over de bedreigingen zei hij dat de Mennonieten internationaal bekend zijn vanwege de hoge mate van ontbossing, zowel in beschermde, natuur- als inheemse gebieden, die gepaard gaan met hun agrarische activiteiten. Alleen al in Peru zijn de Mennonieten verantwoordelijk voor 34 procent van de totale ontbossing, waarbij zij binnen een jaar 2426 hectare ongecontroleerd hebben ontbost.
Dasai gaf verder aan dat de groep gespecialiseerd is in het op grote schaal verbouwen van maïs en soja, die in hooggelegen gebieden worden geplant. Volgens de minister kan er dus geen sprake zijn van een pilotproject voor maïs en soja in de kustvlakte.
“Er is ook geen duidelijk plan voor het voorgestelde pilotproject en het vervolgtraject gepresenteerd. Hoeveel grond is minimaal nodig om te starten voor de komende drie jaar, en hoe ziet het traject eruit na drie jaar? Hoeveel land is er nodig na drie jaar?” vroeg de minister.
Hij zei dat hoewel het uitgangspunt is dat de Mennonieten geen grond toegewezen zullen krijgen van de regering en zij zelf op zoek zullen gaan naar grond in Suriname, het wel van belang is om een studie te doen op basis van simulaties. Er is ook vooraf gesteld dat er eerst een milieu-effectanalyse moet worden uitgevoerd voordat men start met de uitvoering van agrarische activiteiten.
“We zijn het eerste land ter wereld dat met ons REDD+ programma REDD+ Result Units heeft kunnen ontwikkelen die kunnen worden omgezet in Internationally Transferred Mitigation Outcomes (ITMO’s). Het doel is het verhandelen van carbon credits om klimaatverandering tegen te gaan door de uitstoot van CO2 te reduceren. Bovenstaande beeldvorming van de Mennonieten heeft veel invloed op de geloofwaardigheid van niet alleen de reeds ontwikkelde maar ook de toekomstige carbon credit programma’s”, aldus Dasai.