In een tijd waarin de aarde gebukt gaat onder de last van ongekende milieuveranderingen, staat de mensheid voor een cruciale uitdaging: het beheersen van de verwoestende effecten van klimaatverandering. Naast de overheid, de ngo’s en andere maatschappelijke organisaties die de strijd tegen klimaatverandering aangaan, is het nu ook tijd dat de kerk haar stem laat horen.
Volgens dominee Danielle Dokman, die tevens ook theologe is, zou de kerk het voortouw moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dit zei ze op de lezing ‘Gerechtigheid en Klimaat: Een Bijbelse oproep tot sociale verantwoordelijkheid’ die op 15 februari werd georganiseerd door het Surinaams Bijbelgenootschap (SBG).
Dokman zei dat andere organisaties al geruime tijd bezig zijn met dit thema, maar dat de kerk achterloopt. “De staat van ons klimaat is soms om van te huilen. Als we zeggen dat we christenen zijn en van God houden en alles wat geschapen is houden, zouden we harder spreken dan anderen”, zei Dokman.
Zij begon haar betoog met verschillende foto’s die aantonen wat klimaatverandering allemaal veroorzaakt in de rest van de wereld en Suriname. Dokman wees erop dat de economische ontwikkelingsmodellen van de wereld gericht zijn op meer winst maken ten koste van de natuur. De vernietiging van de natuur zorgt voor voedselonzekerheid, armoede en gezondheidsproblemen en arme mensen en landen worden de dupe hiervan.
Volgens Dokman wordt nu daarom ook gesproken over klimaatgerechtigheid voor de onschuldige dieren, de arme mensen en landen die leiden aan de gevolgen van klimaatverandering. Dokman heeft middels Bijbelse teksten aangetoond dat in tegenstelling tot wat velen denken de mens niet het centraal punt is van alles op aarde.
“De aarde is Gods levend kind, maar hoe kijkt God nu naar de aarde die Hij in beheer heeft gegeven aan de mens”, sprak Dokman. Zij verwierp het argument dat God de mens macht heeft gegeven om over alles te heersen en de mens dus mag doen wat hij wil. Dokman zei dat God de mens naar zijn beeld en gelijkenis heeft geschapen en dat de mens de natuur moet beheren zoals God zou doen.
Volgens de dominee zou er een harmonieuze relatie moeten zijn tussen God, de mens en de natuur, maar dat deze relatie verstoord wordt door het individualisme. De kerk heeft hierbij een rol te vervullen door onder andere zich te laten informeren over dit onderwerp en haar verbruik en vervuiling te verminderen.
Ze legde ook de nadruk op samenwerking met de overheid, milieuorganisaties of andere kerken, maar ook dat de kerk zich leent voor vrijwilligerswerk om de natuur te behouden. De lezing bracht veel vragen op gang over wat de kerk allemaal kan doen om te participeren, maar het belangrijkste is het besef dat een verandering bij onszelf begint.
Erny van Axel, directeur van het SBG, zei dat de lezing voortvloeit uit een van de zeven commitments van de United Bible Societies waaronder creation care. De lezing was de eerste stap om de kerk in Suriname te bewegen na te denken over dit onderwerp en haar plek inneemt.
Zelf zit het SBG in een fase waarin het langzaam zal overgaan op het volledig draaien op zonne-energie. Daarnaast geeft de organisatie ook geen plasticzakken meer voor aankopen in de winkels.