De dalende koopkracht vanaf vorig jaar heeft er mede toe geleid dat er een overschot aan deviezen is ontstaan. Dat heeft ook geleid tot extreem dalende koersen bij sommige wisselkantoren. Het overschot komt ook door de eis van het IMF dat de regering een strak monetair beleid moet voeren.
De directeur van de Finabank, Eblein Frangie, zegt dat de banken voldoende dollars beschikbaar hebben voor de klanten. Het is volgens hem de eerste keer dat hij een dergelijke situatie meemaakt.
In gesprek met Radio ABC zegt de bankdirecteur dat ondernemers, waar ze vroeger niet zeker waren dat er morgen valuta beschikbaar was, nu een afwachtende houding aannemen. Ook particulieren nemen een afwachtende houding aan, stelt de econoom. Ze houden hun SRD’s aan omdat ze weten dat er voldoende dollars beschikbaar zijn.
Ook heerst volgens Frangie het sentiment dat als er nog gewacht wordt, de valutakoers verder omlaag gaat. Zolang deze situatie aanhoudt, zal de koers naar een nieuw evenwichtspunt zoeken. Sinds september vorig jaar begon de trend van de dalende koers zich in te zetten. Echter moet wel worden opgemerkt dat de koers die door cambio’s geboden wordt niet overeenkomt met de officiële koers van de Centrale Bank van Suriname.
Over de rol van de cambio’s doet Frangie geen uitspraken. Hij zegt voorstander te zijn van een level playing field. Niemand hoeft van het toneel te verdwijnen. Als voorbeeld geeft hij dat een toerist geen behoefte heeft om allerlei documenten in te vullen bij de bank om geld te wisselen, terwijl dat bij cambio’s wat makkelijker gaat.