Bestuurskundige August Boldewijn zegt in het verlengde van het spoorloos zijn van ex-minister Gillmore Hoefdraad en ex-president Desi Bouterse, dat er niet meer voortvluchtigen zullen zijn. Het doet het land geen goed. De vraag die bij hem rijst, is waarom het Openbaar Ministerie na afhandeling van de rechtszaak niet direct heeft gehandeld door de veroordeelde in de gevangenis te plaatsen.
Zoals bekend is Desi Bouterse nadat de rechter uitspraak heeft gedaan nergens meer te vinden. Het kamp van de voormalige president houdt vol dat het om een politiek proces gaat. In het programma De Tafel, een productie van Suriname Herald en Rasonic TV, zegt Boldewijn dat indien het OM direct had gehandeld, er geen voortvluchtigen zouden zijn.
De bestuurskundige vraagt zich af wat Bouterse nog meer zou kunnen doen, gezien hij in staat is geweest om een coup in het verleden te plegen. Hij spreekt de hoop uit dat Bouterse zich toch aanmeldt om zijn straf uit te zitten. Volgens hem moeten mensen die een hoge positie bekleden, weten dat ze bevoegdheden en verantwoordelijkheden hebben.
Verantwoordelijkheden kennen twee aspecten, namelijk het afleggen van verantwoording en het dragen van verantwoordelijkheden. Dat is volgens Boldewijn nog niet goed doorgedrongen bij sommige machthebbers. Als iemand iets heeft gedaan tegen de staat dat niet in overeenstemming is met wettelijke bepalingen, moet diegene zich voor het gerecht verantwoorden.
Dat Bouterse geen gehoor geeft aan het rechterlijke vonnis vindt de bestuurskenner onsmakelijk, omdat anderen al gauw zich afvragen of zij ook het hazenpad kunnen kiezen mochten ze in een dergelijke positie komen te verkeren, namelijk zonder dat de samenleving weet waar zo’n persoon uithangt. Het is nog steeds een raadsel voor Boldewijn dat iemand die verantwoordelijk is voor de dood van 15 anderen in een klein land als Suriname nog vrij rondloopt.
Actualiteiten
In het gesprek met de redactie van De Tafel ging Boldewijn verder in op enkele actuele zaken. Een voorbeeld daarvan is het verbod van het boek van de auteur Van Den Berg, waarbij op de omslag gesproken wordt over corruptie in Suriname met een foto van president Chan Santokhi. Ook dwong het staatshoofd de Ware Tijd om de omslag van het boek, behorende bij een artikel, te verwijderen, wat de krant heeft geweigerd.
Volgens Boldewijn begaat de schrijver van dit boek wel de fout door op de omslag de indruk te wekken dat de personen op de foto corrupt zijn. “Dat is wel een belediging naar de mensen toe.” Maar tegen het staatshoofd zegt de bestuurskundige dat hij niet van de kopers kan eisen dat zij het boek inleveren, want dat typeert hij als kinderachtig gedrag. Wat de president kan doen, is een zaak indienen bij het Hof van Justitie om eventueel zijn gelijk te zoeken.