Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafeis van 400 dagen celstraf voor de verdachte Stefano ‘Pakittow’ Biervliet geformuleerd voor zijn betrokkenheid bij de onlusten op 17 februari 2023. De officier van justitie betoogde vrijdag dat het bewezen is dat Pakittow zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing en poging tot zwaar lichamelijk letsel, gepleegd in vereniging met truckchauffeur Ashwin Ramharak.
De officier van justitie baseerde haar betoog op het politieonderzoek en de besprekingen tijdens de zitting. Ze somde verschillende processen-verbaal op, waaruit bleek dat op 17 februari 2023 de politie verschillende mannen had gearresteerd die verdacht werden van verstoring van de openbare orde, openlijke geweldpleging, brandstichting, gekwalificeerde diefstallen en beschadiging van goederen in en rondom de binnenstad.
Pakittow niet onder bedreiging handelend
De beveiligers van Pakittow verklaarden dat ze voortdurend naast Pakittow stonden en niet hadden opgemerkt dat hij onder bedreiging van messen en vuurwapens gedwongen werd om de geluidswagen door de binnenstad te laten rijden. Ze meldden dat Pakittow in de menigte verdween toen zijn chauffeur Ramharak werd gearresteerd en dat hij fout was door op de politie in te rijden.
Een ander gaf aan dat hij onder dwang van omstanders het lied “heat heat” moest afspelen, wat ook gebeurde. Hij merkte niet op dat er gemaskerde mannen op de geluidswagen waren, gewapend met messen en pistolen, en dat ze Pakittow bedreigden om opnieuw door de binnenstad te rijden. Pakittow had hem echter de volgende dag gebeld en verteld wat er op de geluidswagen was gebeurd.
“Rij nog een beetje naar voren”
De buurjongen van Pakittow verklaarde dat Pakittow steeds op de vrachtwagen sloeg en zei: “rij nog een beetje naar voren”. Door te tikken moest Ramharak begrijpen dat hij steeds naar voren moest gaan. Het doel was om naar het Kabinet van de President te rijden. Op een gegeven moment zei Ramharak dat hij niet verder zou rijden tenzij Pakittow voor de truck kwam. Ondertussen waren er veel burgers rondom de trekker.
De politie en militairen stonden iets verderop in een lijn. Ramharak werd voortdurend door Pakittow opgedragen, aldus de buurjongen. Op een gegeven moment zou Pakittow hebben gezegd: “famili efu unu no wani go, kon massaal go taki nanga a man”, terwijl hij met de Surinaamse vlag zwaaide.
Issacs doet verslag van bestorming assembleegebouw
Commissaris Bryan Isaacs, die op de zitting werd gehoord, verklaarde onder andere dat Pakittow op 17 februari 2023 voor het assembleegebouw zei: “mi sabi dati unu verhit, unu ede verhit, dus iem sabi”. Deze uitspraak deed hij voordat hij een spreker de kans gaf om op de vrachtwagen zijn zegje te doen. Toen de spreker aan het woord kwam, zei hij: “Meki deng man hari a bus dan wo go na inisei”. Meteen daarna zei Pakittow “hari a truck go na fisi sei”, met de bedoeling naar de Waterkant te rijden.
Verder gaf de commissaris aan dat meteen hierna de menigte het DNA-gebouw bestormde en vernielde. Pakittow probeert het voor te stellen alsof hij onschuldig is en niet verantwoordelijk voor wat er die dag is gebeurd. Maar hij moedigde mensen aan, hitste hen steeds op door aan te geven “mi sabi unu ede weri”, enzovoort te zeggen, terwijl hij zag dat de menigte al behoorlijk verhit was. En vanaf dat moment veranderde de protestactie in een rel.
Het hekwerk van de omheining werd door de menigte losgerukt en het parlementsgebouw werd met stenen bekogeld. De menigte drong het DNA-gebouw binnen en bekogelde de politie met stenen, maar toch trad de politie niet hardhandig op. Pas toen de mobiele eenheid arriveerde, werd er traangas ingezet om de menigte uiteen te drijven. Dit was noodzakelijk omdat alles in het gebouw werd vernield. Ruiten werden ingegooid, deuren werden kapotgeslagen en geen enkele instructie van de beveiliging, politie en militairen werd opgevolgd. Er waren zelfs al enkele mensen het gebouw binnengedrongen.
Pakittow wist wat hij daar had veroorzaakt en toch reed hij rustig en vrolijk verder, liet Isaacs eerder weten. Ook in de binnenstad, waar winkels werden vernield, reed Pakittow rustig rond en riep op tot “laten we alles platleggen en dit niet accepteren” en “de regering massaal naar huis sturen”.
Op basis van zijn oproep begonnen mensen te plunderen. Op een gegeven moment arriveerde de geluidswagen weer voor het presidentieel paleis en ter hoogte van het schuttershuis voor Fort Zeelandia wilde de wagen naar het Kabinet van de President gaan. Toen werd een cordon van veiligheidsmensen gevormd, bestaande uit militairen en politie, en ook de interventie-eenheden stonden opgesteld.
Ondertussen bleek Pakittow nog steeds de leiding te hebben en draaide hij het lied “heat heat” luid af. Om confrontaties te voorkomen, zette het cordon steeds stappen achterwaarts terwijl Pakittow nog aan het woord was en de menigte de politie met stenen en flessen bekogelde. Het was duidelijk dat hij de massa coördineerde, stuurde en bewoog. Men zocht op deze manier steeds de grens op. De wagen reed steeds naar voren totdat het moment kwam dat deze heel dichtbij het cordon kwam en er werd ingegrepen. Er werd op een band van de wagen geschoten en de bestuurder en anderen werden gearresteerd. Hierna was Pakittow nergens meer te zien, aldus Bryan Isaacs.
Pakittow volgens OM schuldig
Tegenover al deze getuigen haalde de officier van justitie verder de verklaringen van Pakittow zelf aan, waarin hij onder andere verklaarde dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt, maar slechts een vreedzame protestactie heeft georganiseerd. Onder bedreiging van gemaskerde en gewapende mannen moest hij echter anders handelen en ook het lied “heat heat” afspelen. Op basis van al het aangehaalde acht de officier van justitie Pakittow schuldig aan opruiing en poging tot zwaar lichamelijk letsel.
Ten aanzien van opruiing gaf de vervolging aan dat er een juridisch kader is en dat het vaste jurisprudentie is dat voor een bewezenverklaring van opruiing vereist is dat er aangezet moet zijn tot iets ongeoorloofds, sprake moet zijn van opzet, de uitlating in het openbaar gedaan moet zijn en bovendien mondeling of bij geschrift of afbeelding gedaan.
Verwijzend naar artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht meent de officier van justitie dat Pakittow in de media heeft bekendgemaakt dat hij mensen heeft opgeroepen tegen de politieke situatie in het land te protesteren en zich aan te melden op het Onafhankelijkheidsplein. Niet alleen de oproep van Pakittow heeft bijgedragen aan de chaos die op 17 februari 2023 ontstond, maar ook de muziek die werd afgespeeld heeft de menigte in een bepaalde richting gestuurd.
17 februari 2023 gaat de geschiedenis in
Tot slot merkte de officier van justitie op dat 17 februari 2023 de geschiedenis in zal gaan als een dag waarop het huis van de volksvertegenwoordiging niet gespaard bleef, met talloze plunderingen en vernielingen, waardoor ondernemers aanzienlijke schade leden.
Plunderingen als deze zijn vele malen ernstiger dan een gemiddelde winkeldiefstal. Wat er op deze dag is gebeurd, had nooit mogen gebeuren. Men ziet nog steeds angst en vrees wanneer er over die dag wordt gesproken. Toen Maisha Neus op 24 maart 2023 een protest afkondigde, waren veel ondernemers voorbereid hun panden gesloten te houden. Zelfs de overheid moest extra maatregelen treffen. De schade en ravage onder het mom van dit protest is enorm. Veel ondernemers kunnen niet meer herstellen.
Onze mooie stad veranderde binnen enkele uren in een spookstad. Nog steeds vraagt de vervolging zich af wat er hiermee is bereikt. Geen enkele regering is afgetreden. Geen enkel DNA-lid of een andere politieke figuur heeft plaatsgemaakt. Integendeel, alleen de burgers zijn de dupe geworden van dit alles. En daarvoor mag de verdachte Pakittow verantwoordelijk worden gehouden, aldus de officier van justitie.
Zij eiste dat Pakittow wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 400 dagen, waarvan 391 dagen voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar.
Op 16 februari krijgt advocaat Benito Pick de gelegenheid om te reageren op de strafeis van de officier van justitie.