De persvrijheid in Suriname wordt als redelijk beschouwd, zo bevestigen Vishmohanie Thomas, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), en Walter Oostelbos, ambassadeur van Nederland in Suriname. Het afgelopen jaar zijn journalisten op verschillende momenten aangevallen vanuit verschillende richtingen, zoals de gebeurtenissen op 17 februari en de recente aanval op LIM FM. Dit zijn slechts enkele incidenten van dit jaar.
Ook de onheuse behandeling van journalisten tijdens de viering van 48 jaar staatkundige onafhankelijkheid mag niet worden vergeten. Journalisten werd de toegang tot het plein ontzegd, ondanks het feit dat ze hun officiële persbadge bij zich hadden. Anderen werden met harde hand verwijderd, ondanks dat ze hun officiële persbadge aan de beveiliging hadden getoond.
Op 12 december werd in het gebouw van Self Reliance Suriname de film ‘The Killing of a Journalist’ vertoond, gevolgd door een paneldiscussie tussen journalisten en andere genodigden. De film toont de moord op een onderzoeksjournalist en zijn vriendin, die vermoord werden omdat hij corruptiepraktijken van politici aan het licht bracht.
Ambassadeur Oostelbos geeft aan dat de persvrijheid in Suriname onder druk staat, zoals blijkt uit verschillende incidenten in de gemeenschap. Gesprekken met andere journalisten bevestigen volgens Oostelbos dat er meer moet gebeuren voor journalisten in het land.
Volgens Thomas zijn er ook gesprekken gevoerd met de regering over persvrijheid en de omgang van hoge functionarissen met de media. Tijdens gesprekken met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de SVJ aangekaart dat hoge functionarissen geen lange inleidingen moeten houden op persconferenties om meer ruimte te bieden voor vragen.
In het begin werd hieraan voldaan, maar na verloop van tijd werden de afspraken niet meer nageleefd. Ook aanvallen op journalisten vanuit regeringstoppers zijn herhaaldelijk aangekaart, maar er is weinig verandering gekomen vanuit de top. Volgens Thomas kunnen we wel spreken van vrijheid in de uitoefening van ons beroep, maar er zijn momenten waarop verslaggevers de toegang wordt ontzegd, ondanks hun officiële persbadge.
Op 10 december werd wereldwijd aandacht besteed aan de rechten van de mens, ter herdenking van 75 jaar Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Vrijheid van meningsuiting moet altijd worden gewaarborgd.