De advocaat van ex-president Desi Bouterse en de vier medeveroordeelden, Irvin Kanhai, zal geen gratieverzoek indienen bij president Chan Santokhi. Dit liet hij duidelijk weten in een interview met Suriname Herald en Times of Suriname. Het aanvragen van gratie betekent dat Bouterse en de medeveroordeelden Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel zouden moeten bekennen dat ze schuldig zijn en spijt hebben. Kanhai is er tevens van overtuigd, dat ze geen gratie zullen krijgen als ze die aanvragen.
“Waarom zou je deelnemen aan een verloren wedstrijd? Je weet dat je die k&^% zaak gaat verliezen, waarom dien je dan een verzoek in?,” vraagt Kanhai. Door geen gratie aan te vragen, zullen de vonnissen die op 20 december zijn uitgesproken worden uitgevoerd. Op die dag werden Bouterse, Brondenstein, Gefferie, Dendoe en Dijksteel in hoger beroep veroordeeld door het Hof van Justitie voor de moorden gepleegd op 8 december 1982 in Fort Zeelandia. Bouterse kreeg een straf van 20 jaar opgelegd, terwijl de andere vier medeveroordeelden elk 15 jaar kregen.
Kanhai heeft sinds woensdag dagelijks contact met zijn cliënten. Hij zegt dat Bouterse rustig is en heeft aangegeven dat als hij de gevangenis in moet, hij dat zal accepteren. “Hij maant zijn partij juist tot rust,” zegt Kanhai.
Hij heeft het Openbaar Ministerie (OM) eerder gevraagd om de uitvoering van de vonnissen op te schorten volgens artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering, omdat hij voornemens was om volgens artikel 109 van de Grondwet gratie aan te vragen bij de president. Met betrekking tot artikel 487 van het Wetboek van Strafvordering geeft Kanhai aan dat dit niet wordt ingezet. Om dit te kunnen gebruiken, moet je schuld bekennen en spijt betuigen. Dit strookt niet met wat Bouterse en de vier medeveroordeelden 17 jaar lang hebben aangegeven, namelijk dat ze onschuldig zijn. Dit komt niet overeen met het laatste woord van Bouterse.
Kanhai legt uit dat het OM bij het overgaan tot uitvoering van de vonnissen in overleg zal moeten treden met de veroordeelden en/of hun advocaat om de dag en datum van de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf vast te stellen. Zijn ervaring is dat in zaken van onder andere ex-minister Dewanand Balesar, die twee jaar veroordeeld was voor corruptie op het ministerie van Openbare Werken, de mannen zichzelf met hun advocaat hebben aangemeld bij het parket.
Meer mogelijkheden
Kanhai merkt ook op dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Zo kan er nog steeds een beroep worden gedaan op artikel 109 wanneer een veroordeelde in detentie is. Hij merkt op dat deze regering nog 16 maanden aan de macht is en in die 16 maanden kan er een andere politieke situatie ontstaan. De verkiezingen komen eraan, en je weet niet hoe die eruit zullen zien. De president heeft de bevoegdheid om gratie te verlenen zonder dat er zelfs een verzoek wordt ingediend.
“Ik weet niet wat er in 2025 gaat gebeuren,” zegt Kanhai en vraagt meteen: “Waarom zou je die 16 maanden niet willen uitzitten?” De partij, verwijzend naar de NDP, zou volgens hem ervoor moeten zorgen dat ze meer dan 16 zetels heeft, zodat ze bepalend zijn bij de vorming van de nieuwe regering.
Met betrekking tot de hele discussie rond gratie wil Kanhai zich niet uitlaten als het gaat om uitspraken die zijn gedaan door partijleden. Kanhai zegt dat hij van de PALU is; wat de mensen in de NDP bespreken, is voor hun rekening. Hij heeft 17 jaar gewerkt aan de zaak, en geen van de ‘deskundigen’ heeft hem ooit geholpen om de zaak aan te vechten.
Op de vraag of er een mogelijkheid is om herziening aan te vragen, zegt Kanhai dat er bij herziening nieuwe feiten moeten worden aangedragen die onbekend zijn bij de rechter. Als de stukken van het geheime dossier dat Nederland voor 60 jaar achter slot en grendel heeft geplaatst opengaan en er nieuwe feiten aan het licht komen, kan herziening worden aangevraagd. Een advocaat zal moeten procederen tegen de staat Nederland om dat dossier open te stellen. Dan zal volgens hem pas duidelijk worden wie Nederland wel of niet wil beschermen.