Zoals het ernaar uitziet heeft het vonnis van de rechter in het 8-decemberstrafproces de Nationale Democratische Partij (NDP) niet goed gedaan. De partij is op een compleet dieptepunt beland. Verwacht wordt dat ex-president tevens partijvoorzitter Desi Bouterse de gevangenis ingaat. Politiek analist Ashwin Ramcharan hoopt niet dat president Chan Santokhi het gratieverzoek zal inwilligen.
Dat zou volgens hem betekenen dat er een precedent wordt geschapen dat alle moordenaars en criminelen gratie kunnen aanvragen. Ramcharan weet zeker dat Bouterse achter slot en grendel gaat en de NDP in problemen komt. Het is een partij die volgens hem geen bestaansrecht heeft. Ramcharan deed zijn zegje samen met VHP-topper Robert Vishnudatt via D-TV Express naar aanleiding van het vonnis in het Decemberstrafproces en het gratieverzoek.
De analist stelt dat de achterban niet naïef moet zijn om te beseffen dat de hele revolutie het land iets goeds heeft gebracht. Ramcharan draagt de volle overtuiging dat Bouterse met het vonnis politiek dood is. Ramcharan’s betoog was fel door te stellen dat nu de rechter uitspraak heeft gedaan er nu gekeken moet worden naar een model van dialoog waarbij de leidraad moet zijn hoe verder met Suriname. De NDP moet zich ook gaan bezinnen al is het dan dat de partij nooit meer regeermacht verwerft vanwege de vele fouten die ze heeft gemaakt, vindt hij.
Over de gratieaanvraag zei Vishnudatt dat hij dat niet ziet als een knieval naar de politieke tegenstanders toe, maar dat Bouterse juist gebruikt maakt van de juridische mogelijkheden die de grondwet biedt. Als het gratieverzoek wordt ingediend is er een soort van uitstel tot stand gebracht. Waarom zou Bouterse vluchten als die uitstel mogelijk verleend wordt?, vroeg de studiogast zich af.
Vishnudatt gaat ervan uit dat als aan Bouterse gratie wordt verleend het aannemelijk is dat de overige veroordeelden ook gratie zullen krijgen. President Santokhi heeft uiteindelijk het laatste woord in dit alles na advies van het Hof van Justitie, zei de analist. Vishnudatt merkt op, dat binnen dit alles geen enkele rechter anders zal adviseren als wat in het vonnis staat. Hij roept de president op zich goed te laten informeren door de deskundigen die met dit proces te maken hebben.
Hij merkte op, dat indien er gratie wordt verleend aan Bouterse en anderen er niks aan de hand is. Maar stel dat er geen gratie komt, dan blijft de samenleving volgens hem in een soort spanningsveld leven. De kans is groot dat er een soort antipathie zal ontstaan tegen de huidige machthebbers en dat de achterban van Bouterse zich zal verzetten, vreest Vishnudatt.
De regering zal naar zijn zeggen ook oog hebben voor wat zich mogelijk kan afspelen. Als goed geluisterd wordt naar de rechter zou Bouterse levenslang moeten krijgen, maar de rechtspreker heeft rekening gehouden met de leeftijd van de veroordeelde en heeft ‘slechts’ 20 jaar straf uitgesproken. De rechter heeft volgens de analist het humane meegenomen in zijn oordeel. Waarom zou de politiek dat ook niet doen?, vraagt Vishnudatt zich af. Zonder iemand vrij te pleiten vindt de analist dat dit wel iets is dat moet leiden tot rust in de samenleving. De analist pleit voor een verzoeningsperiode voor alle partijen nadat er spijt is betuigd.