Minister Krishna Mathoera van Defensie reageert op de vraag of ex-militairen en militairen die trouw zijn aan ex-president Desi Bouterse mogelijk problemen kunnen veroorzaken na de uitspraak van de rechter. “In de samenleving zijn er mensen die ongeacht verschillende instituten en de overheid, genegenheid koesteren voor de heer Bouterse. Dat mogen we niet ontkennen,” benadrukt Mathoera.
Ze wijst er ook op dat er individuen zijn die loyaal zijn aan Bouterse, en dit feit moet eveneens worden erkend. Deze verklaring legde de Defensieminister af vóór de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) afgelopen woensdag. “Ik weet dat mijn mensen professioneel zijn,” benadrukt de Defensieminister. Militairen zijn loyaal aan het bevoegd gezag en moeten hun werk met eer en geweten uitvoeren. De afgelopen 3,5 jaar hebben de manschappen dit bewezen, beweert de Defensieminister.
Ze hebben hun taken consistent en gewetensvol uitgevoerd. Geen enkele opdracht is geweigerd, en de manschappen hebben consequent de Korps Politie Suriname ondersteund. Ook de dienstverlening aan de samenleving is consistent geweest. De minister benadrukt dat er geen moment is geweest waarop militairen weigerden de samenleving van dienst te zijn.
“De enige keren dat de militairen moeite hadden met opdrachten, waren te wijten aan de soms moeilijke werkomstandigheden. Als minister ben ik het ermee eens dat de manschappen niet onder bepaalde omstandigheden kunnen en willen werken,” zegt de bewindsvrouw.
De minister ontkent de slechte werkomstandigheden van de manschappen niet. Er zijn problemen binnen het Nationaal Leger, zoals achterstallig onderhoud en promoties. Het zal even duren om deze werkomstandigheden te verbeteren. Desondanks heeft de minister gedurende de afgelopen drie en een half jaar geen enkele keer gemerkt dat een militair, welke dan ook, een dienst heeft geweigerd. Dit is een feit dat de Defensieminister benadrukt.
“Militairen mogen houden van wie ze willen, ik kan ze niet tegenhouden en beperkingen opleggen, maar het dragen van het uniform en de eed die militairen hebben afgelegd om trouw te zijn aan de grondwet en alle wettelijke regelingen, staat boven alles. We moeten onze wettelijke regelingen als samenleving kennen en naleven.”
Ook met ex-militairen probeert het ministerie zoveel mogelijk te communiceren. De minister heeft verschillende zaken kunnen realiseren voor de groep ex-militairen, waaronder verhoogde toelagen, een Bazokaart, werkgelegenheid en beschikbare percelen.
Projecten zoals het agrarisch bedrijf van het ministerie van Defensie en begeleidingstrajecten zijn uitgevoerd in samenwerking met de groep, evenals trainingen in plantvermeerdering in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Diverse activiteiten zijn georganiseerd om deze groep tegemoet te komen. De Defensieminister ziet geen reden waarom de ex-militairen nu niet tevreden zouden zijn. Ze hoopt dat de ex-militairen naar de toekomst kijken en werken aan positieve veranderingen in hun leven.