“Wat doen jullie hier?”, vroeg Nita Ramcharan verrast aan haar zoon en zijn gezin, die haar begroetten toen ze donderdagmiddag begeleid werd naar het achterterras van de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Ze keek om zich heen en zag familie, vrienden, zakenpartners en collega-journalisten die haar opwachtten. “Wat moet ik hier nu onder verstaan?”, vroeg de hoofdredacteur van Starnieuws, tevens journalist, zich af.
Robby Parabirsing, meer bekend als ‘Rappa’, liet grappend weten dat ze er zijn om te borrelen en het zelfs gezien kan worden als een ‘late onafhankelijkheidsviering’ om haar nog steeds in het duister te laten.
Niet lang daarna deelde de Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos haar mede dat iedereen daar aanwezig was voor haar onderscheiding namens koning Willem-Alexander. Met het opspelden van de onderscheiding werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De ambassadeur liet weten dat al haar werk een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de samenleving, zowel in Suriname als in Nederland.
Met het heffen van het glas werd geproost op de nieuwe ridder. “Ik ben niet meer zo scherp,” liet ze lachend weten wanneer gesproken wordt over hoe ‘geheimzinnig’ het allemaal is gegaan naar dit belangrijke moment in Nita’s leven. “Jullie zijn allemaal deel van het complot,” voegde ze eraan toe. “Dit is echt een verrassing,” zei Ramcharan. Ze merkte op dat ze haar werk niet doet voor een decoratie, maar het wel fijn vindt als haar werk wordt erkend. Daar is ze dankbaar voor, want dat gebeurt veel te weinig. “Dat je elkaar dat kan gunnen, dat is ook wat zelden gebeurt,” voegde ze eraan toe. De onderscheiding ziet ze als een erkenning voor de journalistiek in Suriname.
“Ik werk niet voor een onderscheiding,” zei Ramcharan toen haar werd gevraagd wat ze ervan vindt dat zij een onderscheiding heeft mogen ontvangen. “Ik doe mijn werk, het is een roeping.” Ze ziet het wel als een erkenning. Dit betekent ook voor haar dat haar werk gewaardeerd wordt door burgers die haar hebben voorgedragen. Ze zou geen voorstander zijn als ze politiek voorgedragen zou worden. Het is ook de eerste keer dat Ramcharan is gedecoreerd.
Ramcharan vindt het pijnlijk dat de erkenning vanuit Nederland komt. “Het lijkt alsof ons werk hier maar niets is,” merkte de Starnieuws-hoofdredacteur op, terwijl jaarlijks mensen in Suriname worden gedecoreerd en zelden hoor je dat een journalist een onderscheiding krijgt.
Ze is van oordeel dat een wezenlijke bijdrage is geleverd door meerdere journalisten en dat dit werk nauwelijks erkend wordt en zelfs als vanzelfsprekend wordt beschouwd. “Mensen hebben een hele hoop te zeggen voor gratis nieuws en niemand betaalt,” voegde ze eraan toe. Voor de krant wordt nog betaald, maar nieuws via de televisie, radio en online is allemaal gratis.
“Journalisten zijn niet kritisch” is achterhaald
De opmerking dat journalisten in Suriname niet kritisch genoeg zijn, is achterhaald. Ze is van mening dat er genoeg kritische journalisten zijn, en hetzelfde geldt voor opkomende journalisten. Dit wordt helaas nog te weinig erkend. Wat opkomende journalisten betreft, maakt ze duidelijk dat het geen uitstervend ras is. Hetgeen gepresteerd wordt onder de omstandigheden die er zijn, is wel wat, is ze van oordeel, en natuurlijk moeten er veranderingen komen.
Journalistieke carrière Nita meer dan 40 jaar
Zo haalde de ambassadeur aan dat haar carrière vele bijzondere momenten en hoogtepunten kent en dat het te veel is om op te noemen. Zo noemt hij haar hoofdredacteurschap bij de Ware Tijd, Times of Suriname en Week Kompas. Ook haar werk voor de Surinaamse televisie is niet onopgemerkt gebleven, waar zij een belangrijke rol heeft gespeeld bij het 10 Minuten Jeugdjournaal en het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag.
Naast haar rol bij de Surinaamse media is Ramcharan ook bekend in de Nederlandse media, onder andere door haar werk als correspondent voor het NOS-radioprogramma Zorg en Hoop, een wekelijkse actualiteitenrubriek op de Nederlandse Radio voor Surinamers in Nederland. Ze heeft bijgedragen aan artikelen in Nederlandse dagbladen, zoals Trouw, NRC en de Volkskrant, wat ertoe bijdraagt dat ze niet alleen in Suriname bekend is maar ook zeker onder veel diaspora in Nederland.
Samen met Humphrey Schurman heeft ze als medeoprichter Starnieuws opgezet. Zij was de eerste voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) in 1991 en heeft zich ook internationaal ingezet via de Association of Caribbean Media Workers.
De Nederlandse ambassadeur benadrukt dat de activiteiten van Ramcharan als kritisch en betrokken journalist aan het medialandschap in Suriname en ook in Nederland een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de nieuwsgaring van veel Surinamers en de Surinaamse diaspora. “Vrije en kritische nieuwsvergaring is van groot belang voor vrijheid en democratie.”
De aanbeveling voor deze koninklijke onderscheiding is gedaan door: Ramon Ramsodit, Carlo Jadnanansing, Ram Rambaratsingh, Ram Ramlal, Stanley Ramkhelawan en Roy Khemradj.