In de recente toespraak omtrent grondschandalen en de chaotische gronduitgifte in het land, heeft Radjendre Debie (VHP) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een krachtige boodschap doorgegeven. Hij benadrukt de verantwoordelijkheid van alle 51 parlementariërs voor deze kwestie, ongeacht politieke achtergrond. Het centrale punt van zijn betoog is de niet-naleving van de Anticorruptiewet, die sinds oktober 2017 van kracht is.
Volgens Debie heeft de Anticorruptiewet als doel de samenleving actief te betrekken bij de gronduitgifte, om op die manier corruptie te beperken. De wet verplicht de publicatie van alle grondaanvragen en toewijzingsbeschikkingen met duidelijke sancties bij overtredingen. Dit mechanisme is bedoeld als sociale controle op het proces.
De parlementariër stelt dat het herhaalde geklaag van zowel de oppositie als de coalitie over grondschandalen niets anders is dan politiek sloganisme en misleiding. Hij benadrukt dat het gebrek aan naleving van de wet de kern van het probleem vormt en dat wanneer deze verplichte publicaties zoals wettelijk voorgeschreven plaatsvinden, de grondproblematiek aanzienlijk zou verminderen. “Wij willen dit niet uitgevoerd hebben, omdat ook onze belangen hierdoor in gevaar komen”, stelde Debie.
Hij beweert dat de Anticorruptiewet, die reeds wordt toegepast door de rechterlijke macht, door de regering wordt genegeerd. Hij roept op tot strikte handhaving, met duidelijke regels en sancties, en benadrukt dat het uitblijven hiervan het vertrouwen van de bevolking in de politiek ondermijnt.
Debie heeft dit reeds tijdens de begrotingsbehandeling van het begrotingsjaar 2023 en ook enkele malen tijdens interrupties aan de orde gesteld. De minister had toen aangegeven, dat zij volgens de procedures zou handelen, maar tevergeefs.
De situatie lijkt urgent, met vermeende grondroof die zich in het geheim voltrekt op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Debie heeft dit aangekaart bij de procureur-generaal, maar tot op heden zonder resultaat. Hij deed een dringende oproep aan de regering en zijn collega-parlementariërs en vroeg niet om reacties na het feit, maar om gezamenlijke actie om de regels van behoorlijk bestuur strikt toe te passen bij gronduitgifte.
“Laten we niet gaan regeren en schreeuwen als het feit al is gepleegd, maar laten alle 51 leden, de minister belast met de gronduitgifte dwingen om zich aan de wet te houden bij de gronduitgifte”, aldus Debie.