Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei afgelopen woensdag voorafgaand aan de Raad van Ministers (RvM) dat, ondanks diverse initiatieven van de regering, de braindrain van gespecialiseerd zorgpersoneel in ziekenhuizen niet is afgenomen. Het voortdurende vertrek van zorgpersoneel naar het buitenland blijft een ernstig probleem binnen alle ziekenhuisinstellingen.
Sinds april van dit jaar heeft het ministerie stimulerende maatregelen ingevoerd, waaronder toelagen, in een poging om zorgverleners te motiveren om te blijven. De minister benadrukte dat het voornamelijk gaat om personeel op gespecialiseerde afdelingen, waaronder de operatiekamer, intensive care, dialyse, anesthesie, spoedeisende hulp en de kinderafdeling, waar aanzienlijke aantallen gespecialiseerde zorgprofessionals zijn vertrokken.
Hoewel er diverse redenen zijn waarom mensen ervoor kiezen te vertrekken, benoemt de minister dat het niet uitsluitend een financiële kwestie is; er spelen ook andere factoren een rol. Desondanks blijft het financiële aspect een van de voornaamste redenen waarom zorgverleners besluiten hun werk elders voort te zetten.
Het fenomeen van zorgpersoneel dat vertrekt, beperkt zich niet tot Suriname; het is ook een probleem in de bredere regio. Zelfs landen als Nederland en Jamaica ondervinden een braindrain van zorgmedewerkers. Momenteel onderzoekt Nederland oplossingen om het vertrek van zorgverleners te verminderen, zoals aangegeven door de minister. Dit internationale probleem is verergerd sinds de covid-19-pandemie, met aanzienlijke migratie van zorgverleners over de hele wereld.
De minister roemt verpleegkundigen vanwege hun wereldwijde inzetbaarheid, wat de hoge kwaliteit van de opleiding aan het Elsje Finck Sanichar College (COVAB) benadrukt. Het is van cruciaal belang dat deze hoogopgeleide professionals beschikbaar blijven voor de eigen bevolking.
Een tijdelijke oplossing voor dit vraagstuk is het aantrekken van verpleegkundigen uit de Filipijnen, Cuba en Nederland. De minister benadrukt echter dat dit gepaard gaat met kosten en dat het noodzakelijk is dat de regering bereid is deze kosten te dekken. Het financiële tekort blijft een uitdaging voor het ministerie.
Er is een plan ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse minister van Volksgezondheid om kennisoverdracht te bevorderen tussen beide landen, met name op het gebied van specialistische zorg. Als er in Nederland een overschot aan gespecialiseerd zorgpersoneel is, zou het mogelijk zijn om enkele specialisten naar Suriname te halen ter ondersteuning.
De afgelopen week hebben verschillende leden van ziekenhuisbonden hun solidariteit betuigd aan de actievoerende bonden in verband met de verhoging van de belasting toegevoegde waarde (btw) van 5 procent naar 10 procent. Momenteel zijn de acties opgeschort.