Bus- en boothouders die werkzaam zijn voor het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) hebben hun bussen al vier dagen in de garage gehouden en de boten aan de ketting gelegd vanwege achterstallige betalingen vanuit de overheid. Het is inmiddels al zo’n drie tot vier maanden geleden dat de houders van de boten en bussen niet zijn uitbetaald.
Antonius Pokie, voorzitter van de Organisatie voor Boot- en Bushouders in Suriname (OBS), vertelt aan Suriname Herald dat er nog geen overeenkomst is bereikt met de overheid. Maandag hadden zij een ontmoeting met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de directeur van de NVB, Fariyal Renfurm. Zij deden een voorstel om deze maand een deel uit te betalen, gevolgd door een deel over twee maanden en vervolgens nog een deel na een maand, maar dat voorstel hebben we van tafel geveegd.
“We hechten geen geloof aan de belofte van de regering. We hebben al eerder vreemde ervaringen gehad met dergelijke toezeggingen van de regering,” aldus Pokie. De eis van de overheid is om tenminste twee maanden van de achterstallige betalingen te storten voordat we weer de bussen en boten kunnen inzetten.
Volgens Pokie zou de NVB-directeur hebben gezegd dat er wordt gezocht naar oplossingen. De bus- en boothouders kijken daarnaar uit, zegt Pokie. Er is nog niets vernomen. De regering heeft momenteel ook andere problemen en de georganiseerde samenwerkende bonden zijn eveneens druk bezig.
Verder zegt Pokie dat de actie van de OBS niet politiek geladen is. Wat de leden willen is hun geld, stelt de OBS-voorman.