Vicepresident Ronnie Brunswijk weet zich geen raad met kwikdamp in Paramaribo en Wanica. Kwikdamp is ook schadelijk voor de mens. In dit geval komt kwik het lichaam binnen via de damp die vrijkomt bij het verwerken van goud. Volgens Brunswijk moet de minister van Volksgezondheid iets doen aan de kwikdamp.
Als er al onderzoek is gedaan door instanties in Suriname dat aangeeft dat kwikdamp schadelijker is, dan is het tijd om dit probleem op te lossen. Het ministerie van Volksgezondheid zou met een programma moeten komen om de gemeenschap bewust te maken van dit probleem.
Volgens Brunswijk is het de bedoeling van de regering om kwik zeker uit te faseren uit de gemeenschap. Maar tot dusver kan niet gesteld worden dat er minder kwik wordt gebruikt in de goudvelden en goudopkoopbedrijven, ondanks dat er al ruim 10 jaar geen kwik meer is geïmporteerd naar ons land.
Brunswijk is van mening dat de regering moet investeren in duurzaam beleid met betrekking tot de goudwinning, terwijl het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) samen met anderen een rapport heeft opgesteld voor het ordenen van de kleinschalige goudsector. De vraag aan de regering is of zij de bevindingen van dit rapport daadwerkelijk zal toepassen. De ordening moet volgens Brunswijk beginnen bij de regering, zo verklaarde hij tegenover de aanwezige media voor aanvang van de Raad van Ministersvergadering.
De wetenschap heeft inmiddels voldoende inzicht om aan te geven wat de gevaren kunnen zijn voor de gemeenschap met betrekking tot kwikvervuiling. Kwikvervuiling vindt niet alleen plaats in het binnenland, maar ook in Paramaribo en Wanica. De afgelopen weken is er vaker gesproken over het verder uitfaseren van kwik. Het uitfaseren van kwik is ook opgenomen in het programma van de regering. De president benadrukte dat de aanpak van het uitfaseren van kwik versneld moet worden.
Volgens Brunswijk weet hij niet wat er gebeurt met artsen die in het binnenland zouden moeten werken. Hij verklaarde verder dat sinds het vertrek van de Cubaanse artsen het probleem met het tekort aan artsen in het binnenland groter is geworden. Onlangs gaf directeur Herman Jintie van de Medische Zending in een interview met de media aan dat er een enorm tekort is aan medisch personeel, waaronder ook artsen. Brunswijk verklaarde dat de Cubaanse artsen nog niet zijn teruggekeerd.