De winnares van het ‘Pangi Uman Festival’, de 22-jarige Chevania Misidjang, benadrukt het belang van het voortzetten van traditionele kennis van ouders door jongeren. Ongeacht je locatie of toekomstplannen, is het behoud van je culturele erfgoed van onschatbare waarde. Dit was de centrale boodschap die Misidjang uitdroeg tijdens haar deelname aan het ‘Pangi Uman Festival’.
‘Pangi Uman’ verwijst naar een vrouw in de marroncultuur die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en de rituele pangi heeft gedragen die bij deze cultuur hoort. Het is ‘Pangi Uman’ opgevallen dat veel jongeren tegenwoordig niet meer leven zoals hun ouders hen hebben geleerd, met name jonge meisjes die moeders zijn geworden.
Zij houden zich niet meer aan de tradities die bij een bevalling en de periode daarna horen. Zij koos voor het onderwerp ‘Teke leli’, wat betekent: neem aan wat aan jou geleerd is. Ze gaf aan dat jonge meisjes, ongeacht hun etniciteit, zich meer richten op TikTok en andere sociale media in plaats van op de bevalling en hun kind. Tijdens haar presentatie koos zij voor de marroncultuur en liet zien hoe het hoort voor een marronvrouw na de bevalling.
In gesprek met Suriname Herald vertelt de winnares dat zij hiervoor heeft gekozen, omdat haar is opgevallen dat jonge meisjes na de bevalling zich niet meer focussen op wat ze moeten doen. Ze kiezen eerder voor iets anders dat helemaal niet hoort bij de bevalling. Misidjang, die zelf nog geen moeder is, weet dat na de bevalling een vrouw een doek moet gebruiken, maar ziet dat jonge meisjes nu maandverband gebruiken.
Tegenwoordig wordt de buik niet meer vastgebonden met een doek, maar verkiest men een stretchbroek. Er worden ook twee pangi’s en een slaapjurk gedragen, terwijl anderen simpelweg een korte broek dragen. Het hoofd wordt niet meer gebonden en ook worden er geen slippers meer gedragen. Daarnaast vormt de ‘ketre’ een essentieel onderdeel in het herstelproces na een bevalling.
De marronorganisatie ‘Wi Afiican’ zet zich in voor het behoud van de marroncultuur en organiseert elk jaar dit festival. “De jongeren moeten hun cultuur kennen, het maakt niet uit wie je bent want we hebben allemaal een cultuur. Het behouden daarvan is belangrijk. Geen van de culturen mag verloren gaan,” zegt Fofi.
Ramon Fofi, voorzitter van ‘Wi Afiican’, geeft aan dat het van groot belang is dat de marroncultuur niet verloren gaat en daarom organiseert hij jaarlijks het ‘Pangi Uman Festival’, om zowel jongeren als ouderen hieraan te herinneren. Dit was de zestiende editie van het ‘Pangi Uman Festival’ dat gehouden werd in Maripa Sula. Fofi vertelt dat het festival ook in verschillende andere landen wordt georganiseerd, maar op dit moment is het in Suriname en Frans-Guyana. Het festival, waaraan maar twee deelnemers hebben meegedaan, was zeer goed bezocht.
Fofi legt uit dat slechts twee deelnemers aan het festival hebben deelgenomen vanwege vliegproblemen. De maatschappij die de vluchten tussen Maripasula, Frans-Guyana en Cayenne verzorgde, werd failliet verklaard tijdens het festival. Hierdoor konden de overige deelnemers die zich hadden aangemeld niet worden overgevlogen. Momenteel zijn er geen andere luchtvaartmaatschappijen die actief zijn op Maripasula.
“We hebben geen vliegtuigen die momenteel deze route onderhouden en om via Suriname te reizen zou te lang duren, omdat ze een visum moeten aanvragen en dat kost tijd. De mensen zouden dan het festival missen en daarom bleef het beperkt tot twee deelnemers,” legt Fofi uit.