De foto-expositie ‘3 tenti moy prenki’, ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de Surinaamse Fotografen Vereniging (SUFOV), werd succesvol afgesloten in de International Mall of Suriname (IMS). Met 35 deelnemers en ongeveer 170 foto’s was dit tot nu toe de grootste foto-expositie van het jaar in Suriname.
Rudi Moeridjan, voorzitter van de expo-commissie en tevens erelid van de enige fotografen vereniging in Suriname, benadrukt het belang van SUFOV en pleit voor een eigen locatie met steun van de overheid. Hij wijst erop dat dit niet alleen voor SUFOV, maar ook voor andere kunstorganisaties van essentieel belang is, omdat fotografie een kunstvorm is die vaak onderschat wordt.
De expo-commissie heeft maandenlang hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen en het was bemoedigend om toch nog sponsoring binnen te halen, in welke vorm dan ook. De expositie stond open voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring, en er was geen specifiek thema. Deelnemers mochten fotograferen met een smartphone, camera of drone, zowel binnen als buiten Suriname.
Maryan Setrodikoro, die voor het eerst deelnam aan een foto-expositie, had aanvankelijk twijfels, maar uiteindelijk hingen haar foto’s uit China en Suriname op de houten panelen. Ze benadrukt het belang van exposities en beurzen als een leerzame activiteit, waarbij je ook meer te weten komt over de persoon achter de foto.
Hoewel er behoefte was aan een foto-expositie, registreerden velen zich laat, zoals vaak gebeurt. De deelnamekosten werden later kwijtgescholden, wat sommigen over de streep trok om toch deel te nemen. De locatie, IMS, was echter relatief rustig en trok overdag weinig bezoekers. Velen waren zich niet bewust van de lopende expositie. Ondanks een grote TV met een diashow van interessante foto’s van buitenlandse deelnemers, trok dit niet iedereen aan.
Toch hebben degenen die de expositie wel bezochten gedurende de tien dagen ervan genoten. De verscheidenheid aan foto’s, variĆ«rend van portretten tot abstracte beelden, waren afgedrukt op papier, canvas en andere materialen. Hoewel er voldoende ruimte was, oogden sommige houten panelen te vol, waardoor de foto’s niet optimaal tot hun recht kwamen. Ook viel op dat sommige presentaties niet aan basiscriteria voldeden.
SUFOV probeert altijd scholen te betrekken, maar dat verliep dit keer minder soepel. Desondanks hebben leerlingen en leraren die wel aanwezig waren waardevolle informatie opgedaan.
Fotografie is voor velen een plezierige hobby, maar kan uitgroeien tot een serieus beroep. Participant RaĆŗl Neijhorst, die vaak in Suriname is voor fotoshoots, kan hierover meepraten. Niet iedereen voelt zich echter geroepen om zijn of haar foto’s aan het publiek te tonen via een expositie. SUFOV ziet hierin een stimulans en heeft tijdens de expositie ook mensen kunnen overtuigen om lid te worden van de vereniging.
De aandacht is nu gericht op de komende foto-expositie op een andere locatie buiten Paramaribo, waar ongetwijfeld weer prachtige werken te bewonderen zullen zijn.