President Chan Santokhi heeft gisteren bij de viering van de Dag der Marrons beloofd het volk vanaf de komende maand terug te geven, als erkenning voor de offers die het volk heeft moeten brengen. Dit zei Santokhi tijdens zijn toespraak.
Volgens de president had de regering geen andere keus dan hervormingen door te voeren. “De keuze die we als regering hebben gemaakt, was om hervormingen in het land en de economie te bevorderen. Dit alles met als doel de wisselkoers stabiel te houden, werkgelegenheid langzaam te herstellen en steun te verwerven van internationale instituten. Dit alles met het doel om over drie jaar te kunnen zeggen dat stabiliteit is bereikt.”
Hij deelde mee dat er nu stabiliteit is bereikt, maar dit ging gepaard met opofferingen. “Het Surinaamse volk heeft offers gebracht en we hebben een moeilijke beslissing genomen. Nu is het tijd om iets terug te geven aan het volk, voor wat ze heeft moeten doorstaan,” voegde hij eraan toe.
Hij benadrukte dat er al gesprekken zijn gevoerd met vakbonden en dat er overeenstemming is bereikt om maatregelen te nemen om de koopkracht te versterken, de pensioenen te verhogen, evenals de Algemene Kinderbijslag (AKB) en de Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV). Salarissen zullen ook geleidelijk worden verhoogd, dit is de richting die de regering de komende periode zal volgen. “Dit jaar zullen we het volk beetje bij beetje teruggeven wat hen toekomt,” benadrukte hij. In het komende jaar zal de situatie aanzienlijk verbeterd zijn.
Santokhi gaf verder aan dat het land nu door onszelf wordt bestuurd. “We hebben het land in eigen handen en de vraag is wat we gaan doen met de goudvoorraden, de bossen, de olie en het gas, en alle andere rijkdommen. We kunnen nu niet langer anderen de schuld geven. Laten we beleid ontwikkelen waarin staat dat natuurlijke hulpbronnen toebehoren aan de natie, zoals de grondwet voorschrijft.”
Er is ook al een start gemaakt met de regulering van de goudsector. De opbrengsten zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van de bossen. Hij deelde mee dat de regering ook al is begonnen met de regulering van de goudsector. “We zullen winst maken van milieucriminaliteit en die inkomsten zullen terugvloeien naar de gemeenschap in dat gebied. Dit is een van de doelen van deze regering. Op de dag van vandaag kunnen we allemaal bijdragen aan de versterking van onze natie, en dat is iets dat we moeten blijven doen,” aldus Santokhi.